Масло от мандарина - ползи и приложение

Масло от мандарина - ползи и приложение

Маслото от мандарина за първи път идва в Европа около 1805 година, като на стария континент то е пренесена от Южна Америка, която до ден днешен остава и най-големият му производител и износител.

Мандариновото масло се извлича от растението Сіtruѕ rеtісulаtа oт ceмeйcтвo Rutасеае, което може да бъде срещнато и под името мандарина, истинска мандарина и европейска мандарина.

Самото масло от мандарина се отличава с пикантен и остър аромат. Най-често в ароматерапията маслото от мандарина се използва за намаляване на стреса, подобряване на кръвообращението, както и като диуретик, който намалява задържането на течности.

Смята се, че етеричното масло от мандарина влияе добре на храносмилателната система, а приложено върху кожата, предотвратява образуването на стрии.

Ароматерапия с масло от мандарина

Както вече казахме, маслото от мандарина има сладък и остър аромат. То е с жълто-оранжев цвят и се добива от кората на плода, посредством процес на студена дестилация.

Богато е на различни химични вещества като туйон и още една плеада полезни съединения, които няма да ви изброяваме, но които обуславят неговите полезни свойства.

Като цяло маслото от мандарина не е токсично и не предизвиква дразнене, но при по-продължително прилагане върху кожата е възможно да се прояви фототоксичност. Затова се препоръчва след нанасяне на маслото кожата да не се излага на пряка слънчева светлина, което всъщност важи за повечето масла.

Терапевтичните свойства на маслото от мандарина са добре познати на традиционната Източна медицина и в частност на ароматерапията. Мандариненото масло има изразено антисептично, седативно, тонизиращо и спазмолитично действие.

Смята се, че действа много добре при свръхактивни деца, балансира свръхчувствителността и носи успокоение.

Маслото от мандарина е полезно за кожата на бременните

Редовното прилагане на масло от мандарина има благотворно действие върху нервната система, действа тонизиращо върху храносмилателната система и е особено ефикасно при диария или запек.

Когато се прилага външно, маслото от мандарина доказано премахва стриите, заличава белези и спомага за доброто здраве на кожата.

Един от най-лесните начини за намаляване на стреса е да използвате инхалаторната форма на мандариненото масло. Вложено в кремове и лосиони това масло оказва изключително благотворно влияние върху кожата, може да се употребява по време на бременност, като редовното му втриване увеличава кръвообращението и намалява задържането на водата в клетките.

Действието на маслото от мандарина може да се подсили в комбинация с други етерични масла. Свободно може да го прилагате заедно с масло от бергамот, канела, градински чай, тамян, нероли или лавандула.

Източник: ezine.bg

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари