Доколко е важно да не пропускаме закуската?

пропускане на закуската

Закуската е най-важното хранене за деня и това е всеизвестен факт. Закуската дава енергия за първата част на деня; подобрява концентрацията и изостря паметта; регулира нивата на кръвната захар и холестерола; намалява риска от диабет и сърдечни болести. Според много диетични режими тя регулира чувството на глад в по-късните часове на деня и затова сутрешното хранене се включва в самата диета.

Дали това е истина, или само непотвърден мит за ценността на закуската?

След проведени експерименти резултатите им били подложени на сравнителен анализ. Оказало се, че разлика в загубата на тегло между тези, които редовно закусват и тези, които пропускат това хранене, няма. Друг резултат от същото проучване сочи, че няма разлика в количеството на калориите, които се изгарят, при закусващите и незакусващите.

Излиза, че отслабването не зависи от това дали закуската се пропуска, или не. Колкото и парадоксално да звучи, напълно възможно е да се пропуска хранене и пак да се трупат килограми.

Тези постановки се нуждаят от по-подробни обяснения. С пропускането на първото хранене общият калориен прием за деня може да се намали с около 400 калории. Това е логична последица от пропускането на едно хранене. На базата на двете възможности - приемане на храна сутрин и пропускане на хранене, са проведени изследвания под контрол, които дават интересни резултати.

Експериментът включва повече от 300 доброволци с наднормено тегло. Те са наблюдавани в продължение на 4 месеца. Една група от тях са закусвали редовно, другите не. При двете групи разлика в теглото не е настъпила. Това означава, че общият енергиен баланс не се променя въпреки наличието или отсъствието на още едно хранене.

закуска и кафе

Нещо повече: пропускането на закуската дори може да има положителен ефект върху здравето. Един от диетичните режими включва 16 часа глад и след него 8-часов прозорец за прием на храна. Времето, през което се яде, е от обяд до вечеря и се пропуска закуската. Периодичното гладуване намалява калорийния прием и ускорява метаболизма.

Извадите говорят, че закуската не бива да се приема като специално хранене, тя просто е един от всичките три основни приема през деня. Не е важно дали ще се пропусне закуската. Важно е здравословното хранене през целия ден.

Самата закуска е въпрос на лично виждане. При усещане на глад сутрин, може да се даде на организма енергията, от която се нуждае.

Закуската е въпрос на индивидуална нужда. Старите разбирания трябва да се преосмислят.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари