Забраненият плод: Тайната история на смокинята

Смокиня

Преливаща от аромати на плодове и зеленчуци, есента е сезонът на смокините. Сладки и вкусни, уникалният им мирис ги прави идеални за десерт, сладко или дори сурови. Пълни с витамини и минерали, полезни са дори и листата на смокините. Но знаем ли всичко за тях?

Смокинята е единственият европейски член на едно тропическо семейство, наречено Ficus, включващо повече от 600 вида. Тъй като се култивира от хилядолетия в европейския басейн, тя е част от много разкази и митове.

Един от тях е свързан с Одисей. За да избяга от страшното морско чудовище Харибда, той се опира на една смокиня. Плутарх пък съобщава, че смокинята омекотява кожата. А, и под какво дърво мислите, че Ремус и Ромул, основателите на Рим, са сучели от тяхната вълчица? Под смокиня, разбира се!

И преди да се разходим в Райската градина, където също има своето място, нека отбележим, че също както ягодата, смокинята се разпространява по вегетативен път. Тя има розови цветя и плодове с хрущящи между зъбите зърна. Те обаче никога не успяват да паднат, затова и се разчита на помощта на микроскопични насекоми, за да осигурят размножаването им.

Дървото на смокинята

Макар и боготворена днес, смокинята има тъмно минало, дълго време тя е сочена с пръст от Църквата. Причината се корени още в първите дни от създаването на света. В Райската си градина Адам и Ева са имали неблагоразумието да отхапят от ябълката, забранена им от Бога, и изведнъж прозрели, че са голи. Тогава непослушните ни предци прибегнали именно до смокинята.

В Битие 3, стих 7 на Стария завет пише: Тогава очите на двамата се отвориха и разбраха, че са голи. Затова те си съшиха смокинови листа и си направиха препасници.

Оттам насетне смокинята се превръща в еротичен символ, който бързо ѝ печели лоша слава и тя става плод, сочен с пръст от църквата.

Ето и няколко факта за смокините, които може да не знаете:

Забраненият плод: Тайната история на смокинята

Смокините са едни от най-сладките плодове - съдържат около 55% натурална захар.

Те имат славата на най-нетрайните плодове. Дори и в хладилник могат да издържат едва ден-два, преди да се развалят.

Те имат множество полезни свойства, които се дължат на състава им. Съдържат високо количество калций, който помага срещу висок холестерол. Освен това са богати на желязо и манган, които ги правят естествен лек срещу анемия.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари