Помага ли ябълковият оцет при дискомфорт в корема?

оцет

Стомашно-чревният тракт е тази област от тялото ни, в която най-често усещаме дискомфорт. Подуването, съпроводено с чувство на тежест, метеоризъм, а понякога неприятни състояния като диария и повръщане са чести състояния, от които страдат органите, заети в преработването на храната.

Официалната и народната медицина предлагат всевъзможни лекове за облекчаване на неприятните състояния. Най-честото оплакване е от подут корем, а това е резултат от приетото количество храна, както и от нейния състав, и не винаги изисква употреба на лекарства.

Съществуват редица народни средства за премахване на неприятното усещане, което освен това се отразява и на фигурата. Изпъкналият корем не създава добро впечатление нито за дамите, нито за господата. Как да се избавим?

Една от препоръките е с ябълков оцет. Смятат го за панацея за много болести, в това число и за подуването на корема. Какви са основанията, за да се приема, че по-леката версия на оцета може да избави страдащите от редица болести и неразположения?

Диетолозите предполагат, че силно преувеличените качества на оцета от ябълки се дължи на асоциативната връзка с пробиотиците. Основен пробиотичен източник в този кулинарен продукт е оцетната киселина. Тя е резултат от ферментирането на ябълките и се получава от захарите в тях.

Тъй като всеки пробиотик изпълнява ролята на подобрител на стомашната флора, който увеличава растежа на полезните бактерии, се мисли, че той ще играе положителна роля и за премахване на подут корем. Освен това ще предотврати запека и други неприятни последствия от подуването.

подут стомах

Истината е, че няма доказателства за ползите от този вид оцет при подуване на корема. Няма доказателства, че полезните бактерии ще оцелеят в киселата стомашна среда, която се създава от продукта.

Ябълковият оцет обаче съдържа една ценна съставка. Нарича се пектин. Тя би могла да повлияе благотворно на неприятно състояние, свързано със застой в работата на стомашно-чревната система.

Какво по същество представлява пектинът? Това са фибри, а е известно, че те са от полза за чревното здраве, особено на дебелото черво. Тъй като при стомашно-чревния тракт става въпрос за една система от свързани и зависими едни от други части, пектинът ще влияе добре и на стомаха, щом е полезен за червата.

Трябва да се има предвид, че количествата на пектина в един плод е много повече, отколкото в една лъжица оцет. За да получи тялото достатъчно пектин, трябва да се приемат поне 200 милилитра оцет, което е твърде много. Затова, ако пектин ще се набавя в организма чрез ябълковия оцет, трябва да се отчете, че това ще навреди много сериозно не само на стомаха.

Оцетът е киселина и като такава тя разяжда емайла на зъбите на първо място. Ще предизвика рефлукс и цялостно дразнене на системата, която се занимава с храносмилането, а това значи неприятни усещания от хранопровода до червата. Освен това ще намали калия в тялото, от което ще страдат мускули, стави и нервни окончания.

Пълното отказване от оцета също не е правилната стратегия. Той е част от здравословните диети и прави храната по-питателна и вкусна. Киселият екстракт от ябълки е подходяща основна съставка е във всякакъв вид дресинг за салати, за маринатите и туршиите.

Справянето с проблема на подутия корем е в лекарствените средства, премерените диети и преосмисляне на хранителните навици. Като начало, солта в ястията трябва да се регулира сериозно, както и да се приема повече вода.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари