6 признака, които показват, че прекалявате със солта

много солена храна

Една от най-предпочитаните подправки, която придава неустоим вкус на всяко ястие. Вероятно по тази причина не сядате на масата, ако там няма солница.

Макар да не можем да оспорим вкусовите качества на тази съставка, тя би могла да бъде вредна за организма, ако се приема в големи количества. Ето кои 6 симптома издават, че е време да намалите солта!

1. Купувате преработени продукти твърде често – пакетираните храни са изключително богати на сол, ето защо, когато те са в основата на ежедневното ви меню, това би могло да окаже проблем. Освен че си вредите заради самата сол, съответните храни съдействат за покачване на теглото, което не е добре, ако искате да поддържате добра фигура.

2. Стомашно раздразнение – една от причините за болка и раздразнен стомах е именно прекаляването със солта. Тя може да доведе до поява на язва и гастрит, киселини, гадене.

3. Подуване и стомашен дискомфорт – ако имате такова усещане, а и го забелязвате в крайниците и по лицето, то определено е време да спрете солта. Тя би могла да бъде причина за задържане на течности в организма, а оттам и за излишно подуване. Не злоупотребявайте с нея, за да избегнете този проблем.

подуване на стомаха заради солта

4. Промяна при вкусовите рецептори – вероятно всичко ви се струва безвкусно, когато в него не присъства сол. Това е нормално, защото досега небцето е свикнало със силния солен вкус. Когато рязко го премахнете, ще ви бъде доста странно, но впоследствие ще възвърнете нормалното си вкусово възприятие.

5. Дехидратация – ще разберете, че сте на крачка от нея, ако след обяд или вечеря изпиете цялото количество вода, което откриете наоколо. Прекаляването със солта често се разкрива от силната жажда, която следва после.

6. Високо кръвно – неслучайно при хора, които имат твърде ниско кръвно се препоръчва айран или кафе със сол. Подправката не е подходяща за хора, които страдат от високо кръвно. Те трябва или за я избягват напълно, или да сведат използваното количество до минимум. Най-добре се консултирайте с лекар, който да ви даде съвет относно хранителния ви режим.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари