Пухкав омлет се прави ето така

Пухкав омлет

Въпреки известността и лекотата на приготвяне, не всеки знае как се прави пухкав омлет. Вкусен и нежен въздушен омлет, достъпен за всички!

Има много и различни рецепти за омлет: с мляко, кефир, брашно, наденица, сирене, зеленчуци и т.н., но ние ще ви кажем как да приготвите най-обикновен омлет с мляко и яйца.

Ако искате омлетът да е възможно най-въздушен и пухкав, отделете белтъците от жълтъците и ги разбийте поотделно на максимум. Смесете и разбъркайте жълтъците с млякото, след което добавяте разбитите белтъци.

След тяхното добавяне, опитайте да ги смесите бавно и внимателно, за да не спадне омлетът. В края можете да добавите малко нарязан на ситно зеленчук, ако желаете. Сега, имаме два етапа на развитие:

1. Вземете дълбок тиган, предварително нагрят и намазан с олио, изсипете сместа в него и пържите омлета, покрит с капак до готовност.

2. Или вземете дълбока форма, намазана с масло, изсипваме готовия омлет в него и слагаме във фурната на средна температура и печете до готовност.

Това е всичко! Прост и вкусен въздушен омлет е готов!

Омлетът може би се смята за най-лесното ястие. Но неопитните домакини, понякога не осъзнават, че може да го приготвят по различен начин – с домати, с хляб, със сирене и с много други, понякога неочаквани съставки.

Омлет в тиган

Висш пилотаж – нещо леко и ефирно. Как да приготвите пухкав омлет в тиган?

Преди да направите въздушен омлет в тиган, има смисъл да се замислите: защо, получавате пищни и леки ястия, които не залепват в чиниите и не се превръщат в палачинки, когато изстинат? Има няколко принципа, които трябва да се спазват. Тогава ястията с яйца, винаги ще бъдат ефирни, независимо дали ги готвите в тиган или фурна.

1. Яйцата винаги трябва да бъдат добре разбити с млякото и това трябва да се направи непосредствено преди готвене.

2. Млякото трябва да бъде малко по-малко от яйцата.

3. Ако искате да направите омлет, който да поддържа форма, поръсете я с малко брашно или нишесте, обаче има рецепти, при които не се изисква, а пищността се постига чрез внимателно смесване на съставките.

4. Можете да добавите заквасена сметана в малки количества.

5. Слагайки малко варено пиле или говеждо месо, получавате нискокалорично, но в същото време много удовлетворяващо ястие.

6. Настърган кашкавал, добавен в самия край, ще придаде на вашето творение специален вкус.

Какви съдове са нужни за приготвяне на омлет?

Тиган с незалепващо покритие, дълбока форма за фурна, дъска за рязане, дълбока купа, ренде, миксер, вилица, комплект кухненски ножове.

Елементарна рецепта за омлет

Пухкав омлет се прави ето така

Необходими продукти: яйца – 4 бр. пресни, прясно мляко – 4 с.л., брашно – 2 с.л., масло – 2 с.л., 1 щипка сол, копър

Необходими продукти: Нагрейте тигана на висока температура, около 200 градуса. Докато приготвите останалото, той ще загрее, след което прибавете маслото в него. Млякото трябва да престои извън хладилника предварително, за да е леко затоплено - до стайна температура.

Сипете яйцата в дълбока купа и прибавете солта. Разбъркайте всичко това с миксер, до еднородна пухкава смес. Нарежете няколко стръка копър (може и други зелении) и ги прибавете в купата, налейте млякото и добавете брашното, разбъркайте внимателно.

Сипете сместа в средата на тигана, където вече маслото се е разтопило и загряло. Разпределете равномерно сместа в тигана, когато сместа се сгъсти, омлетът е готов.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари