Как се правят милинки - ръководство за начинаещи

Как се правят милинки - ръководство за начинаещи

Милинките ми напомнят за детство, за безгрижие, за топлина, за уют, за дома. Сещам се за зимните вечери, в които баба ми приготвя вкусни милинки и аз стоя до нея и ѝ помагам с месенето и подреждането им в тавата.

Или пък как се прибирам капнала от игри и още от вратата усещам неустоимия аромат на милинки.

С течение на времето научих наизуст рецептата и сега ги правя с удоволствие за моето семейство. Това са най-лесните милинки и не мислим, че дори и най-големият лаик в кухнята ще срещне затруднение при направата им.

Ето я и нашата рецепта за начинаещи за милинки от детството:

Как се правят милинки - ръководство за начинаещи

Прясно мляко - 1 ч.ч.

Суха мая - 1 пакетче

Захар - 1/2 ч.л.

Сол - 1 ч.л.

Брашно - 500-600 г

За заливката

Масло - 125 г

Брашно - 2 с.л.

Сол - 1/2 ч.л.

Прясното мляко се затопля съвсем леко. В него се разтварят маята, захарта и една супена лъжица брашно. Разбърква се добре и се оставя на стайна температура за около 10 - 15 минути. Целта е маята да се активира. Лесно ще разберете дали се е случил този процес, след като обемът на сместа се увеличи и на повърхността ѝ се получат мехурчета. Докато чакате маята да се активира, пресейте брашното.

След това добавете солта и към сместа и започнете да слагате по малко брашно, като първоначално разбърквате с дървена лъжица. Когато се сгъсти прекалено, трябва да пременете към месене на ръка. Добавяте брашно и месете до получаване на меко и нелепнещо тесто, след което завивате купата с тестото с домакинско фолио и кърпа и оставяте да престои така около 2 часа.

Как се правят милинки - ръководство за начинаещи

Втасалото тесто премесвате отново и от него оформяте малко топки (с големината на орех). Подреждате в предварително намазнена или застлана с хартия за печене тавичка, като оставяте разстояние около 1 пръст между топчетата. Отново завивате с кърпа и изчаквате тестото да втаса за втори път.

Докато чакате, може да си направите сместа за заливката. Разтопете леко маслото и го смесете с брашното и солта. Разбъркайте до получаване на каша.

След около час милинките трябва да са се надули и да бъдат готови за печене. Залейте равномерно с маслената смес и сложете тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна.

30 минути по-късно в стаята ви ще се носи неустоим аромат на прясно изпечени милинки.

Извадете тавата, леко напръскайте милинките с вода и ги покрийте със суха и чиста кърпа.

Забележка: Времето за изпичане може да варира според силата на фурната. В някои фурни милинките са готови след 20 мин, в други - след 40. Това може да прецените сами, след като отгоре се образува хрупкава коричика.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари