Пет храни, които не бива да се ядат сурови

Пет храни, които не бива да се ядат сурови

Здравословното хранене все повече се превръща във философия и начин на живот за много хора. Прясната и чиста храна е заветна цел на хората от градовете, където се предлага най-вече преработена храна в големите хранителни вериги, натъпкана с всевъзможни вредни съставки.

Набира скорост и стремежът храната да се консумира в сурово състояние, за да се запазят максимално витамините и другите полезни вещества в нея. Това е така нареченото суровоядство.

Вярно е, че зеленчуците и плодовете губят много от полезните си съставки при термична обработка. Има обаче храни, които е задължително да преминат през огън преди консумация. Те са наистина много, но ще се спрем само на 5 от храните, които не бива да ядете сурови.

Колбасите

Пет храни, които не бива да се ядат сурови

За да се завърти бърз оборот и да печели, много производители и търговци пускат в търговската мрежа колбаси, които не са изсъхнали добре. Деликатеси като луканка, пастърма и други отвън изглеждат добре изсъхнали, но вътре месото понякога е сурово. При разрязване това се вижда добре. Тогава деликатесът трябва да се остави на проветриво и сухо място, за да изсъхне напълно. Друг начин е да се запече или изпържи, за да се унищожат бактериите.

Картофите

Пет храни, които не бива да се ядат сурови

Този зеленчук е много питателна и вкусна храна, но не може да се консумира в сурово състояние, защото предизвиква дискомфорт в храносмилателния тракт. Нишестето в него може да предизвика болки в стомаха, подуване и разстройство. Затова се подлага задължително на термична обработка.

Бадемите

Тези ядки биват два вида - сладки и горчиви. Горчивината идва от циановодородната киселина, която вреди на стомаха. Правилото, че суровите ядки са полезни за стомаха, не важи за бадемите, защото те натоварват стомаха. При необходимост да се консумират сурови, трябва да се накиснат във вода и да се обелят преди консумацията, защото кафявата кожица, която ги обвива, дразни силно стомашната лигавица.

Патладжаните

Пет храни, които не бива да се ядат сурови

Патладжанът е много вкусен зеленчук, но съдържа токсини, наречени соланини, и е много тежък. Води до подуване и газове, затова преди обработка трябва да се накисне в солена вода, за да се извлече соланинът. Ако патладжанът се откъсне много рано, може да стане отровен, защото соланинът тогава е в най-голямо количество.

Гъбите

Пет храни, които не бива да се ядат сурови

Гъбите са полезна храна, защото от тях организмът ни получава витамин D, от който се нуждае. Освен това те се отличават с антиоксидантите си, с калия и витамините от група В. Гъбите обаче задължително трябва да се обработят термично.

Има рецепти за салати със сурови гъби, но те се смилат трудно и отделят токсин, наречен аргинин, затова правилото е да се преработват.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари