Необходими съвети в кухнята, за които малко хора знаят

Необходими съвети в кухнята, за които малко хора знаят

Понякога готвенето в кухнята се превръща в истински ад: маслото прегаря, кипва и пръска, млякото кипва и изтича, изгорелият тиган не се измива и на всичкото отгоре имаш сълзи в очите си от лука.

Ето няколко събрани съвети при готвене, почистване и организиране на кухненското пространство, за които може да не сте подозирали и които може да са ви в помощ.

Съвети за готвене

Кулинарни съвети

1. Как бързо да почистите зеленчуците от семената

За лесното премахване на семената от краставици и тиквички, използвайте специална лъжица за сладолед. Нейният остър ръб лесно отстранява зеленчуците от семената. Също така тази лъжица може да се използва за красиво украсена с фино нарязани зеленчуци салата.

2. Как да се спасим вареното ястие от излишната мазнина

Ако готовото ястие е неочаквано мазно, можете лесно да отстраните излишната мазнина с няколко парчета лед и хартиена кърпа. Обвийте леда в кърпата и я прекарайте върху повърхността на съда. Ледът привлича плаващите мазнини като магнит и мазнината замръзва върху кърпата.

3. Лесен начин за почистване на цитруси

Съветите са специално за тези, които не обичат да белят портокали, лимони или мандарини: поставете плодовете в микровълнова фурна за 20 секунди, след което лесно обелете корите.

4. Лесен начин за белене на варени яйца

Добавете сода или оцет във водата, когато варите яйцата. И двете вещества проникват в черупката и улесняват отделянето на черупките от белтъка.

5. Как да изстискаме повече сок от цитрусовите плодове

Необходими съвети в кухнята, за които малко хора знаят

За да получите максимално количество сок от лимон, първо охладете плода и след това го сложете в микровълновата фурна за 15-20 секунди.

6. Как да настържете меко сирене

Преди да пристъпите към рендосването, сложете сиренето във фризера за 30 минути. Втвърденото сирене няма да полепва към рендето и ще стане по-ронливо.

7. Какво да правите, за да не плачете, когато режете лука

Преди да режете лука, поставете го във фризера за 30 минути. Вярно е, че този метод е подходящ само ако допълнително ще запържвате лука или ще го готвите, в салати в тази форма не е подходящ.

8. Как да готвите паста

Необходими съвети в кухнята, за които малко хора знаят

За да не чакате водата, в която се приготвя пастата да заври и да не се притеснявате, че ще изкипи, поставете дървена шпатула или лъжица върху дъното. Дървото няма да позволи преливането на нарастващата пяна.

9. Как да приготвите цяла птица

Когато печете пиле (или друга птица) цяло, поставете го върху гърдите. Факт е, че гърдите имат най-много месо: колкото по-близо е до топлинния източник, толкова по-бързо се готви.

Необходими съвети в кухнята, за които малко хора знаят

10. Пергаментова хартия за тарталети

Ако нямате специални форми за тарталети, използвайте пергаментова хартия. В допълнение, използвайки този метод, ще получите нестандартни кексчета, които ще изглеждат много по-интересни.

11. Затоплете правилно в микровълнова фурна

За да загреете пица или други сладкиши в микровълнова фурна, поставете чаша с вода. Така изпарената влага няма да позволи изсъхване на корите.

12. Пригответе перфектното яйце

Налейте една лъжица вода по ръба на тигана. Покрийте тигана с капак, който пасва точно. Водата ще се превърне в пара и ще готви горната част на пържените яйца. Поради това върху жълтъците се образува коричка, а отвътре те остават течни.

Съвети за съхранение

1. Запазете зелените подправки за готвене

Необходими съвети в кухнята, за които малко хора знаят

За да се запазят всички полезни свойства, зелените подправки се замразят в ледени кутии. Можете да използвате вода или зехтин.

2. Съхранявайте правилно ядките

Замразете черупчестите плодове, за да запазят всички полезни свойства, вкус и аромат. Затворете ядките в херметически затворен съд, затворете плътно и поставете във фризера. Не бива да препичате ядките предварително, в противен случай вече няма да има полза от тях. Сложете ядките в контейнера сурови. Друго предимство на този метод на съхранение: ядките няма да придобият гранясал вкус, с течение на времето, както ако ги съхранявате на стайна температура.

Съвети за почистване

1. Почистете чугуна правилно

За да не се образува ръжда с времето върху чугуна, не трябва да го почиствате с обикновени средства. За почистване е по-добре да се използва обикновена сол. По този начин, наред с други неща, ще се предпазят ястията от натрапчивата миризма на подправки, които сте използвали при готвенето.

2. Как да се отървете от неприятната миризма

За да предпазите ръцете си от натрапчивата миризма на лук или чесън, използвайте лимон или сода за хляб. Просто разтрийте ръцете си и ги измийте с вода.

3. Как да предадете блясък на хромовите съдове

За да върнете блясъка на хромовите съдове, измийте с разтвор на оцет и вода. Ако няма електрически компоненти, тогава за най-добър ефект можете да накиснете съдовете за една нощ в същия разтвор.

4. Върнете свежестта на дървените шпатули и лъжици

Необходими съвети в кухнята, за които малко хора знаят

Дървените шпатули и лъжиците губят външния си вид и получават неприятна миризма. Изглежда, че има само един изход: да ги изхвърлите. Но ако съжалявате за раздялата с любимите си помощници в кухнята, има решение. Сварете дървени лъжици в обикновена вода и подсушете на слънце. Така ще се отървете от неприятната миризма и им дайте втори живот.

5. Почистете дървените дъски за рязане

За да се избавите от миризма и остатъците от храна, натрийте с груба сол дъските за рязане и ги оставете в това състояние за 10-15 минути. След това избършете с половин лимон и подсушете. Тази процедура гарантира, че няма да остави следа от неприятни миризми.

7. Как да запазите вашите рецептурници чисти

Често готвим по книгата с рецепти или от собствените си записки. Може да бъде много трудно да поставите книга на масата на страницата, която ни е необходима и тази ситуация изобщо не гарантира, че по време на готвене няма да се напръска. За да предпазите вашите книги за готвене от мръсотия, използвайте обикновена закачалка за панталони. Скобите ще фиксират страницата избрана от вас, а във фиксирано състояние книгата ще бъде по-безопасна.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари