Ползи и приложение на етеричното масло от мента

масло от мента

Етеричните масла са естественият начин на природата да се погрижи за здравето и красотата на човечеството. Всяко от тях има редица лечебни и козметични ползи. Нека съсредоточим вниманието си на едно от най-популярните и предпочитани масла – етеричното масло от мента.

Етеричното масло от мента се приготвя от стъблото и листата на растението. Тя съдържа множество полезни за организма и тялото вещества, благодарение на които намира широко приложение в различни области.

1. Помага при възпаления – маслото от мента има антибактериални свойства, което го прави отлично средство срещу дихателни възпаления, инфекция на сливиците, бронхит, лечение на рани и ларингит.

2. Съдейства за добро храносмилане – има успокояващо въздействие върху стомаха и храносмилателната система. Влияе положително върху стомашния дискомфорт, болки и спазми. Премахва газовете и облекчава диарията.

3. Помага при гъбички – изключително неприятен проблем, който се лекува трудно и бавно. Маслото от мента има противогъбично действие, което успокоява и премахва инфекцията.

4. Сваля температурата – когато телесната ви температура стане много висока, смесете капка ментово масло с 1 ч.л. зехтин, кокосово или бадемово масло. Намажете врата и ходилата си, и оставете да действа.

5. Помага при главоболие – като хапче, но по-добро, тъй като е натурален и приятен продукт. Освен болките в главата, маслото от мента има положителен ефект и при гадене, повръщане и различни болки – от такива, причинени от настинки, до болки в ставите и мускулите.

етерично масло от мента

6. Успокоява нервната система – ментата е част от различни продукти, а и самата тя е естествено средство, което действа успокояващо при нервни и депресивни състояния.

7. Има положително влияние върху проблемна кожа – ментовото масло може да ви послужи за всеки кожен проблем от напукани устни до акне и екзема. Има противовъзпалително действие и облекчава различни симптоми при чувствителна кожа.

8. Подпомага растежа на косата – етеричното масло от мента има положителен ефект върху стимулирането на растежа на косата. Това е един добър начин да подхраните косъма, правейки го здрав, еластичен и издръжлив.

Маслото от мента притежава редица здравословни ползи, заради които си струва под ръка да имате такова винаги. Сами ще се убедите в ефективните резултати, щом започнете да го използвате. Може да го прилагате само или в комбинация с други масла и съставки.

Източник: ezine.bg

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари