Какви подправки се слагат на боб?

Какви подправки се слагат на боб?

Майсторите кулинари ще ви кажат, че тайната на вкусната гозба се крие не само в правилната топлинна обработка на ястието, но в подправките, без които дори най-изисканата гозба няма да бъде вкусна. Върховното майсторство обаче е правилното съчетание на подправките, което да накара вложените съставки за изпъкнат.

Дори и при приготвянето на най-обикновената боб чорба има някои тънкости, които биха я превърнали в истински деликатес.

Не може да си представим класическия боб без джоджен. Но той трябва да се прибавя към ястието едва когато е свалено от котлона, защото сложен преди това, джодженът ще изгуби аромата си. Същото важи и за ронената чубрица, която трябва да се сложи в боба към самия край на приготвянето му.

В някои краища на България подправят бобената чорба с девисил (лющян), но той придава на гозбата много особен вкус, който може да не допадне на всеки. В Северозападна България овкусяват ястията със зрял фасул с цвят на копър, който им придава изключителен аромат.

По желание може да придадете плътност на бобената яхния със запръжка с брашно и червен пипер. Някои от най-смелите експериментатори дори поднасят боба със ситно нарязан пресен магданоз, но и този избор е въпрос на личен вкус.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари