edin.bg»Съвети»Защо да консумираме коприва?

Защо да консумираме коприва?

Копривата расте навсякъде като бурен, но се среща най-често по пепелища, канавки или в сенчести градински места. Този ядлив диворастящ зеленчук трябва да се бере само на места които са добре познати. Съдържа витамин С, витамин А, К, група В, както и елементи: калций, фосфор, магнезий, желязо, сяра.

Употребяват се сърцевидните продълговати покрити с парливи власинки, съвсем млади листа. Те се берат само с ръкавици, тъй като съдържащата се в тях мравчена киселина може да предизвика неприятни опарвания. Най-благоприятно време за бране е от юни до август.

Лечебните свойства на копривата действат пичогонно, кръвопречистващо, стимулира обмяната на веществата, също така понижава съдържанието на кръвната захар. По-старите и големи листа не е препоръчително да се използват, тъй като могат да причинят раздразнение на стомаха.

Използват се всички части на копривата: корени, листа, семена, сокът също има лечебен ефект.

От млада коприва се приготвят салати с коприва, с нея се готвят копривени супи и боршове, консумират се като чай и се правят отвари и лосиони. Копривата може да се използва както прясна, така и суха.

Ползите от нея са известни от незапомнени времена, дори в древна Гърция лечителите препоръчваха коприва при кървене, пневмония, абсцеси и кожни заболявания.

Листата се измиват внимателно като се махат дръжките им. Могат да се използват всички познати рецепти за приготвяне на спанак.

Ежедневната употреба на варените листа на растението под формата на отвара ще има мек диуретичен ефект, освобождавайки пикочния мехур и алкализирайки мускулната тъкан. Чаят от коприва се използва за лечение на храносмилателни проблеми и гадене. Въпреки това, не бива да се злоупотребява с такава процедура, тъй като прекомерната консумация на напитката може да причини състояние на дискомфорт в стомаха.

Растението е непретенциозно, многогодишно и популярно известно като плевел. Въпреки това обаче, копривата има огромен лечебен потенциал, благодарение на което от векове успешно се използва както в професионалната медицина, така и в домашни условия за лечение на обширен списък от заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати