Как се прави жито за помен?

Как се прави жито за помен?

В живота на почти всяко домакинство идва момент, в който се налага да приготви жито за помен, а в някои случаи има домакини, които го приготвят за удоволствие, понеже се получава вкусна храна, която много хора харесват.

Основните съставки за приготвяне на жито за помен са: жито, около 250 грама, един пакет обикновени бисквити. Като трябва да знаем, че няма да използваме цялото количество на опаковката. Така че, ако имате 5-6 бисквити в наличност, не е необходимо да си купувате друга опаковка.

Трябва ни и 1 литър вода. Също могат да се използват и портокалови корички, които можете да си набавите от настъргана кора на портокал или купешки. Орехи и пудра захар също също са необходими в рецептата за жито за помен.

Самото приготвяне на житото не е трудно. Трябва да измиете зърната под течаща вода, в случай че житото не е било накиснато от вечерта. Сложете житото в тенджера с вода и го варете около 40 минути. А ако е било накиснато предварително, ще са ви необходими 15-20 минути за приготвяне.

След като житото се свари, се слага в подходящ съд и се оставя в хладилника, за да се охлади за няколко часа. Натрошете добре бисквитите, като се стремете да получите трохи, не едри парчета. И ги изсипете при житото, като добавяте заедно с това и коричките и смелените орехи.

Разпределяте житото в купички или в една голяма чиния и го поръсвате с пудра захар, която ще придаде сладост на житото.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари