Как се приготвя пухкаво картофено пюре?

Как се приготвя пухкаво картофено пюре?

Случвало ли ви се е да седнете в ресторант и след като сте си поръчали картофено пюре за гарнитура, да ви сервират нещо като ластик?

Разочарованието ви със сигурност е било голямо, още повече ако сте очаквали нежно, ефирно и пухкаво пюре.

Повечето заведения за хранене неглижират този вид гарнитура и я приготвят набързо, а всъщност, за да бъде пюрето вкусно и леко, е необходимо да се следват няколко прости правила:

За класическото картофено пюре са ви необходими точно 4 продукта - картофи, масло, прясно мляко и сол.

Ето и пропорциите, които използваме:

Картофи - 500 г

Прясно мляко - 100 мл

Масло - 50 г

Сол - на вкус

Изберете картофи с високо съдържание на нишесте, за да може по-лесно да абсорбират прясното мляко и маслото.

Картофите се обелват, измиват и се режат на едро, като парчетата трябва да са с приблизително еднаква големина, за да се сварят заедно. Заливат се със студена вода и им се добавя сол, за да се овкусят равномерно.

След като се сварят (проверява се с вилица), водата се изцежда и към картофите се добавят маслото (със стайна температура) и топлото прясно мляко.

Запомнете! Млякото задължително трябва да бъде топло, за да се абсорбира по-добре от картофите. Мачкайте продуктите само и единствено с ръчна преса за картофи. Не използвайте миксер или пасатор, защото вместо пухкаво картофено пюре, ще получите лепкава и безвкусна каша.

Ако е необходимо, добавете още сол. На картофеното пюре подхожда индийско орехче, затова може да сложите и щипка от тази ароматна подправка.

Това са стъпките, които трябва да следвате, за да приготвите пухкаво картофено пюре, като е много важно то да се консумира веднага след приготвяне.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари