Какво значи думата чомлек?

Какво значи думата чомлек?

В речника ни има доста турцизми, но ако потърсите значението на думата чомлек, няма нищо да намерите - излиза чомлек: турска дума област Одрин.

Въпреки че думата не е българска, ястието се приема добре в нашата кухня. Доста думи от турският език днес намират място в речта на българите.

Останали подобни са думи като тенджера, гювеч, кьопоолу и много други.

Чомлекът спада към традиционните български ястия, известен е колкото капамата и катиното мезе. Приготвя се в много краища на страната ни, но най-много в механите на Банско, Разлог, Добринище и района.

Чомлекът е много вкусно ястие и бързо засища. Върви с червено вино през зимата и не само тогава. Приготвя се най-вече по Коледа.

За приготвянето му са нужни телешки или свински джолан - около 2 килограма. Приготвя се в гърне или глинен съд и се слага в студена фурна. Към месото се добавят и картофи, моркови, глава чесън, дафинов лист, лук 3-4 големи глави, 2 чаши червено вино, сол, черен пипер.

Зеленчуците се нарязват на едри парчета, ако са по-дребни картофките, може и цели. На дъното на съда се поставят половината нарязани едро картофи, отгоре се поставя свинският джолан, а край него - нарязаните лук, моркови, останалите картофки и необелени скилидки от една глава чесън.

Залива се с червено вино, малко вода - да стигне до средата на продуктите. Прибавят се дафинов лист, сол, зърна черен пипер и малко олио.

Чомлекът се покрива с алуминиево фолио, отгоре поставяме капак и се слага в студена фурна.

Печем на 200 градуса около 30 минути, намалява се на 150 градуса и се пече 3-4 часа.

Най добрата компания на чомлека е червеното вино. Сервира се топъл и добър апетит!

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари