Съвети, за да стане каймата по-сочна

Съвети, за да стане каймата по-сочна

Всички обичаме сочни кюфтета, без значение дали са пържени или на фурна. Когато се омесва каймата, кюфтенцата се овалват в брашно и се оставят за 30 минути да си поеме брашното.

Така стават хем по вкусни, хем не прегаря олиото при пържене. Най-добре е каймата да престои на хладно за 12 часа, да поеме аромата от подправките.

Каймата може да е само свинска или смес от телешко и свинско, като най-добрата е смесената. В нея се прибавя лук, накиснат хляб, яйце и подправки. Вместо накиснат сух бял хляб, може да ползвате настърган картоф, без да прекалявате с количеството.

Подправките са сол, черен пипер, кимион, чубрица, риган, магданоз или други ваши любими. Eто една рецепта за сочни кюфтета.

Нужни продукти са:1 кг смляно месо, лук 1 глава, 2 филии сух бял хляб или галета, яйце 1 бр., кисело мляко 1 с.л. с разбита в него 1/2 ч.л. сода за хляб и подправките. С киселото мляко и содата стават още по-пухкави и сочни.

Каймата се омесва в голяма купа. Лукът е настърган на ренде, добавя се яйце, отцеден хляб, сол, чубрица, черен пипер, кимион и киселото мляко със содата.

Купата се покрива с прозрачно фолио и оставяме да поеме аромата на подправките за 12 часа или само 30 минути, ако бързате.

Изважда се купата, с мокри ръце се оформят топки, които леко се сплескват отгоре. На този етап може да изберете как да ги готвите - дали пържени, на фурна или на скара. Както и да ги приготвите, няма да сгрешите.

Ако пържите, загрявате олио в тиган и пържете от двете страни на мощност 3/4 от мощността на печката ви. Задължително кюфтетата се изваждат върху салфетка да попие излишната мазнина.

При пържене не се набождат с вилица, да не изтича сокът им, а само се обръщат с вилица.

Вкусни са и печени на скара, като се загрява скара, предварително намазана с парче сланина. Страхотни са и много вкусни поднесени с една шопска салата и чаша вино.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари