Как се прави ванилов екстракт?

Как се прави ванилов екстракт?

Ваниловият екстракт е една от най-широко и често използваните съставки в сладкарството.

Приготвянето му в домашни условия не е най-бързият процес, но за сметка на това си заслужава неимоверно, защото ако погледнете етикета на закупения от магазина такъв, ще откриете че съдържа всичко друго, но не и ванилия. В тази тъмнокафява течност, която откриваме на щандовете, има вода, захар, глюкоза, изкуствени аромати и пропиленгликол.

Ако сте решили да си приготвите истински ванилов екстракт, ето какво ви е нужно:

- Алкохол-250 мл. Това може да бъде водка или бял ром, тъй като са неутрални на вкус. Също така чудесно се получава и с тъмен ром или бърбън, но това е в случай, че искате да придадете на вашия екстракт по-различни, но същи толкова очарователни нотки.

- Ванилия-от 3 до 5 шушулки, зависи от големината им и интензитета, който искате да постигнете за вашия екстракт.

- Стъклен съд (бурканче или шишенце), който да може да се затваря добре.

Първа стъпка е да отворите, срязвайки надлъжно с остър нож, шушулките. После с връхчето на ножа да изстържете и извадите вътрешността на ванилията, така наречения "хайвер".

Сложете хайвера в стъкления съд и прибавете и разтворените шушулки, които, ако са много дълги и стърчат, може да срежете на две или четири.

Излейте отгоре алкохола и се убедете, че покрива добре ванилията. Затворете хубаво съда, разклатете го и приберете на място, защитено от светлина.

Така екстрактът престоява минимум един месец, като от време на време се разклаща. Не е нужно всеки ден, а например през ден.

Колкото повече отлежава, толкова по- наситен и силен ще бъде ароматът му.

Когато използвате дадено количество от екстракта може да си доливате алкохол, ванилията ще продължи да пуска от своя екстракт и да ароматизира.

И не забравяйте - след всяко отваряне на буркана или шишенцето трябва да затваряте отново много добре, за да не изветрява съдържанието и да губи от интензитета си.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари