Как и защо се накисва черният дроб преди готвене?

Как и защо се накисва черният дроб преди готвене?

Черният дроб съдържа протеини, малко количество мазнини, витамини - A, D и Е, много необходими микроелементи като желязо, фосфор, калий, натрий, магнезий, калций, желязо, цинк и йод, затова много лекари го препоръчват храна.

Ако пазите здравето и фигурата си, не се притеснявайте да го включите в менюто си - той е лесен за усвояване от организма. Черният дроб е полезен и нискокалоричен продукт, няма да развали фигурата ви, ако го приготвите правилно, без да използвате много мазнина.

Но не всеки обича неговия вкус. Някои го намират за странен, други се оплакват, че срещат трудности при готвенето му. Точно затова има няколко хитринки за приготвянето и накисването, преди да се метне в тигана.

Независимо дали сте решили да го задушите или запържите, има няколко основни неща при подготовката му. А именно накисването, за да стане крехък и вкусен черният дроб, трябва да се накисне в прясно мляко. Да, това не е шега (ако някой си го е помислил).

Първото нещо, което трябва да направите за вкусен черен дроб, е да го почистите от всички вени и съсиреци, които може да има по него.

След това трябва да го изплакнете с вода и да го нарежете на лентички или парчета, според това, което искате да готвите.

След като е нарязат и почистен, идва времето да се накисне в млякото - поставете го в дълбок съд и го напълнете с мляко, така че всички парчета да са напълно покрити с течност.

Продължителността на накисването на черния дроб зависи от това колко е старо животното и колко дълго е съхраняван продуктът. Препоръчително е да се накисва 2-3 часа, но ако нямате толкова време, го оставете поне за 30-тина минути. След това изцедете млякото и подсушете дроба с хартия. След накисването, освен че ще придобие по-мека текстура, ще стане и по-вкусно.

Общо взето, когато купувате охладен черен дроб, трябва да го накиснете в прясно мляко. Прясното мляко отнема тежката миризма на дроба и го прави по-крехък. Ако е домашно, то предварително трябва да е сварено и охладено. В случай че ползвате от магазина пастьоризирано, не е необходимо да го варите предварително.

Друг вариант за подготовката на този деликатен продукт е да се накисне във вода със сода. Но това крие рискове да остане неприятна миризма от содата, ако не бъде изплакнат добре с вода. Процедурата е същата с изключение че след като е престоял, ще трябва да го изплакнете много добре под течаща вода и тогава да подсушите.

За да стане вашето ястие идеално, е препоръчително да имате предвид, че не трябва да солите черния дроб по време на готвенето, защото солта стяга и ще го направи твърд.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари