Кои ястия са блажни?

Кои ястия са блажни?
Снимка:Raleigh

Блажни ястия са храни с животински произход или хранителен продукт или гозба, съдържащи в състава си масло, мляко, животинска мазнина, яйца, масло, месо. Блажните ястия са контрапункт на постните рецепти.

Традиционна българска блажна гозба е блажни сарми, които са приготвени с листа от кисело зеле, обаче вместо с смляно месо сармите се нагъват с много ситно нарязано свинско месо или с малки парченца кокоше или пуешко месо.

Сармите се нареждат в тенджера и се варят, докато месото омекне, и тогава се добавя чаша зелева чорба и отново се варят, докато останат на мазнина.

Качамакът, баницата и зелникът са блажни ястия за за гости. За големи празници са се поднасяли традиционни гозби. На Коледа се поднася печено прасенце, пълнено с ориз. Сервира се и пуйка или кокошка, пълнена с ябълки или кисело зеле. Поднасят се суджук, луканка, празнична торта.

Още един български традиционен празник, който навремето строго са спазвали, са Великденски заговезни. Тогава са се точили баници,готвели са се петли или кокошка яхния.

На Великден традиционните блажни ястия са чорба от кокоши дреболии или пуйка с ориз. Боядисват се варени яйца, с които всички се чукат за здраве и благослов.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари