Как да бухне хлябът?

Как да бухне хлябът?
Снимка:Plesneva

За да се получи вкусен и пухкав хляб, той трябва да бъде добре опечен, понякога със семена или не, но винаги пухкав и винаги мек. За да се получи мекичък и пухкав хляб, неминуемо трябва да му бъде прибавена съставка, която се нарича набухвател.

Самото набухване се получава, когато набухващият агент си взаимодейства с останалите съставки в ястието и се образува въглероден диоксит, който е причината и за самото набухване на печивото ни. На пазара има множество набухватели, които могат да се използват за тази цел като например сода бикарбонат, суха мая, жива мая, а също така се използва и бакпулвер или амонячна сода.

В хранителната индустрия и по-точно производителите на хляб използват брашно, което в състава си има добавени набухватели, които разбира се са добавени агенти под формата на Е-та и които можем да намерим в магазинната мрежа за целта реализирането на нашите кулинарни фантазии.

Като основни тайни на хубавия бухнал хляб са някой простички правила, които, ако следваме, бихме могли да получим един страхотен хляб за любимите си хора.

Сред тях са следните неща:

• Задължително брашното трябва да бъде правилно съхранявано /да не бъде овлажнено/.

• При добавянето на брашното, то трябва да се пресява /така се получават въздушни балончета, които спомагат набухването на нашите печива/.

• Използването на жива мая при приготвянето на тестеното изделие или хляб. Живата мая гарантирано е най-предпочитаният и харесван набухвател от готвачите, защото при добавянето ѝ към ястието, тя гарантира, че хлябът ще се получи пухкав и бухнал, както се очаква от него.

Разбира се останалите набухвателни съставки не бива да бъдат пренебрегвани. Когато се използват правилно в уречените количества, те също си вършат работата така, както се очаква от тях.

И не забравяйте - тайаната на мекото тесто и след това бухването му е в месенето. Продължителното и правилно месене ни позволява да развием глутена в тестото и след това да получим истински бухнал хляб.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари