Как се обезкостяват маслини?

Как се обезкостяват маслини?

Маслините са вечно зелени дървета, разпространени най-вече в Средиземноморието, Югоизточна Азия, Южна Африка, Южен Китай, а също и в някои части на Австралия.

В последните години с постепенната промяна на климата маслини започват да се отглеждат и в някои части на България - Ивайловград и Пловдивско.

Както всяко растение, и маслините имат различни сортове. Едни са подходящи за преработка и получаване на висококачествен зехтин, други за използване на самия плод, а трети са универсални.

Маслините са вкусни и придават екзотичен вкус на всяко ястие. В зависимост от сорта и едрината се определя и цената на маслините. Тези, които вече са обезкостени, са със значително по висока цена. А защо да не спестим пари, като си обезкостим маслини сами.

Най-лесно това става с помощта на широк нож. Изсипваме около десет маслини върху дъска за рязане и ги притискаме с широката страна на ножа. 80% от костилките изкачат сами, а останалите 20% се махат много лесно с ръце.

Този метод за почистване на маслини се използва само, в случай че маслините ще се режат или смилат на паста. Друг метод за обезкостяване на маслини е с машинката за отстраняване на костилки от череши.

Така маслините се запазват цели. Това са двата най лесни начина, с които да обезкостим маслините в домашни условия, без да използваме професионални машини.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари