Могат ли и как се замразяват гъби?

Могат ли и как се замразяват гъби?

Гъбите са изключително чувствително по отношение на температурата. Бързо се развалят, а всички знаем колко опасни са развалените гъби. За да ги запазите за по-дълго време, можете да ги замразите във фризер. Свежите гъби не могат да се сложат директно във фризер.

Първо трябва добре да ги почистите, като за целта ги потопите във вода, в която има няколко с.л. брашно. Натрийте гъбите с тази кашичка, след което добре ги измийте с вода. След това ги подсушете и по-големите гъби нарежете. Сложете ги във фризер за половин час да се замразят, след това ги извадете и ги сложете в пликове, които са подходящи за фризера.

Бланширането е друг начин за съхраняване на гъбите. Ако не смятате да държите гъбите във фризера повече от три месеца, най-добре не използвайте този метод, защото те стават жилави. Ако искате да ги бланширате, ги напръскайте с вода, смесена с лимонов сок и ги сложете във вряща вода за 3-5 минути.

Охладете ги и сложете във фризера. Друг вариант е почистените и подсушени гъби да се запържат в малко масло. След това ги охладете и ги сложете в херметически съдове във фризера. Правилно замразените гъби може да издържат до 10 месеца, но имайте предвид, че вкусовите им качества може да са се влошили.

Предлагаме ви няколко страхотни рецепти с гъби: Постен ориз с гъби, Мариновани гъби в оцет и Лесна запеканка с гъби и картофки.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари