Как се стерилизират буркани във фурната?

Как се стерилизират буркани във фурната?

С настъпването на сезона за подготвяне на зимнина ще ви предложа един от вариантите за стерилизация, а именно - стерилизирани буркани във фурната.

Този начин е изключително бърз и лесен, защото няма досадното варене на буркани, а зимнината

- стерилизирана и готова за зимата.

Като за начало бурканите се мият много добре и се изсушават. Изсушаването може да се извърши отново на фурна - като фурната трябва да е предварително загрята на 200-220 градуса и след като се изключи, да се поставят бурканите на отворена вратичка до пълното им изсушаване.

В така подготвените буркани се пълнят със съдържанието, което може да бъде любимото сладко от ягоди, компот от череши или домашна лютеница и се започва със същинската част на стерилизирането.

За да стерилизирате буркани във фурната, поставете готовите буркани в тава или върху скарата на печката, като най-важното е бурканите да не се опират един в друг.

Ако изберете да ги поставите в тава - важното е да налеете около 3 пръста вода. След това готварската печка се усилва на най-силната му възможна степен с едновременно пуснати горни и долни реотани.

Пристерилизиране на буркани във фурна, пълни с нежни плодове, като малини, ягоди или кайсии, приблизителното време за стерилизиране на бурканите е около 70 минути.

След това време фурната се изключва, бурканите се оставят там, без да се отваря фурната до пълното им охлаждане. При други видове зимнина времето за стерилизиране на буркани във фурната може да достигне до 2.5 - 3 часа.

Така стерилизираните във фурната буркани със зимнина се съхраняват на сухо, хладно и тъмно място.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари