Могат ли и как се варят яйца на микровълнова?

Могат ли и как се варят яйца на микровълнова?

Най-често в упътването на инструкцията за употреба на микровълновите печки се среща текста “Яйца в черупки и цели твърдо сварени яйца не бива да се загряват в микровълнова фурна, тъй като могат да експлодират, дори след като приключи микровълновото нагряване.“

Искате да имате твърдо сварени яйца след 5 минути, вместо след 20, колкото са необходими при обикновения котлон, за да се загрее, водата в съда да заври и яйцата в нея да поврат поне 10 -12 минути? В случая микровълновата фурна няма да ви спести нито минута, даже напротив – в резултат от грешния ход да сложите яйца в нея, които след няколко минути ще експлодират зрелищно поради налягането, което се получава вътре в черупките им, ще ви се наложи да почиствате печката доста дълго време…ако все още е останала здрава!

Яйцата са много бързи и лесни за готвене, независимо дали бихте искали да бъдат варени или пържени. Въпреки това, варенето на сурово яйце в микровълновата фурна е невъзможно. Това се дължи на факта, че след като сложите едно яйце във вашата микровълнова печка, почти 100 % е вероятността, че то ще избухне. Затова наистина трябва да включите котлона и да го приготвите по стария традиционен начин.

В края на краищата микровълновата е най-подходяща за повторно загряване и готвене на други храни, които изискват твърде много количество топлина, а яйцата не са вид храна, която изисква това.

Друга основна причина, поради която яйцата експлодират в микровълнова фурна, е, че тя прониква в черупката и загрява неговото съдържание много бързо. Съдържанието на яйцето се състои главно от вода; затова, ако е в тенджерата на котлона, то ще започне да се вари. Ако е в микровълновата, то парата вероятно ще предизвика натиск вътре в него, принуждавайки го да избухне.

В яйцето има малко количество въздух. Когато яйцето се нагрява, въздухът се разширява и след като достигне точката, където яйцето не може да задържи количеството на натиска, което експлодира. Това прави доста голяма бъркотия, така че не бих препоръчал да направите това.

Защо яйцето избухва в микровълнова фурна, но не във вряща вода?

За да разберете това първо трябва да знаете как работи микровълновата фурна. Микровълновата фурна работи на микровълнова честота, която е 2,45 GHz. Ами тази честота е в състояние да нагрява повече частици вода поради по-големия фактор на поглъщане. Водните частици в храната се нагряват, което от своя страна загрява храната в микровълнова фурна.

Сега нека разгледаме „случая“ на яйцето. Яйчната черупка има високо съдържание на калций. Белтъкът съдържа голямо количество вода ,а жълтъкът съдържа мазнини. При нагряване в микровълнова печка температурата достига по-висок интервал експоненциално и водата в белтъка на яйцето се изпарява. Няма изтичане на тази пара. Това води до експлозия на яйцето.

Сега да разгледаме и „случая“ на яйцето във врящата вода на котлона. При него няма внезапно повишаване на температурата, така че има равномерно нагряване на черупката и вътрешността на яйцето. При това калциевата обвивка също се разширява малко, защото е в контакт с вода. А белтъкът не достига висока температура като тази в микровълновата печка.

Изборът е ваш! Рискът също!

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари