Как да напълним агне?

Традицията българска повелява на трапезата задължително да има пълнено печено агне на Великден и Гергьовден. Поне преди години беше така, особено по селата, където във всяка къща се отглеждаха животни. Сега нещата са различни. Не всяко българско домакинство разполага със близки на село и пълненото печено агне се превърна в лукс за мнозина.

Разбира се, да приготвят пълнено агне, за да спазят традицията, могат и хората, които нямат село. Агнета за пълнене с тегло 14-18 кг се продават както в търговската мрежа, така и в частните стопанства. И след като вече сте се сдобили с агне, остава само да се запознаете с нашите напътствия как да напълните агне.

Агнето за пълнене най-напред се окачва на ченгел и измива с чиста студена вода отвън и отвътре. Отцежда се добре.

Поставя се в голяма дълбока тава, на дъното на която сме поставили предварително черничеви или лозови пръчки и цели стръкове девесил или джоджен. Целта е месото да е повдигнато от дъното на тавата, а подправките добавяме за аромат.

С остър нож де правят прорези на врата, бутчетата, плешките на агнето за пълнене. Това е нужно, за да може да се овкуси по-добре месото при печенето.

В купичка се смесват 3 суп. л сол, 1 пакетче млян черен пипер, щипка червен пипер и към 0,150 мл олио. Разбъркват се и цялото агне се маже отвън и отвътре. Оставя се така поне за около час, за да поеме ароматите на маринатата.

През това време подгответе плънката.

В някои краища на България пълнят агнето със ориз и дреболии, в други с ориз, гъби и лапад, другаде със зрял фасул. С какво да напълните агнето решавате спрямо собствения си вкус. На нашия сайт може да потърситерецепти за пълнено агне и да си изберете пълнежа по ваш вкус, и да го приготвите.

След като сте приготвили пълнежа, напълнете агнето и зашийте с конец.

Завържете крачетата две по две с тел и го свийте така, че да се побере в тавата. Ако трябва със сатър го чепнете на едно-две места през гръбнака.

Ако разполагате с булото на агнето покрийте го с него. Ако ли пък не, използвайте краве масло - месото трябва да е добре намазнено, за да не изсъхне при печенето.

Поставете вода в тавата, около 1,5 литра минимум, завийте с дебело алуминиево фолио и печете във фурна или пещ, ако разполагате с такава, за около 3 часа и половина минимум. На пълненото агне му трябва повече време заради пълнежа, за да се изпече и отвътре.

След като сте го пекли около 4 часа, оставете на изключена фурна още за около час.

Внимателно повдигнете фолиото и тествайте за готовност- ако костите се отделят лесно от месото - готово е.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари