Как и колко време се пече агнешка плешка?

Приготвянето на агнешката плешка си има своите тънкости. Така трябва да се приготви агнешкото месо, че да се топи в устата и да има зачервена хрупкава коричка.

За целта първо трябва много добре да овкусите агнешката плешка, а ако ви е голяма и не искате да я печете цяла, за да не ви е трудно при сервиране, я нарежете на няколко части. Опитни готвачи дори препоръчват агнешкото да се нареже на порции предварително, защото така се гарантира по-равномерно изпичане на месото.

Поръсете агнешката плешка със смляна морска сол или хималайска сол, може и с обикновена сол, всяко парче или цялата плешка хубаво натрийте с червен пипер и сух джоджен, ако нямате пресен джоджен.

Напръскайте плешката със олио и втривайте червения пипер. Ако обичате по-пикантен вкус поръсете и с черен пипер, оставете плешката покрита със стреч фолио поне за около един час, за да поеме аромата на подправките.

Най-добре се получава, когато плешката се пече с пресен лук и пресен джоджен. За да стане сочна и да не се изсушава, хубаво е да се покрие със було, то омазнява месото, докато се пече и така остава сочно със хрупкава коричка.

Ако нямате було, покрийте плешката с алуминиево фолио и печете в умерена фурна на около 160-170 градуса за около два часа. По този начин месото се разкапва от костта. За да се зачерви плешката, открийте тавата 15 минути преди да изключите фурната.

Има и друг начин за печене на сочна агнешка плешка, а той е шпиковане с малки парченца сланина, розмарин и подправки по желание според вкуса. Но най-важното при печене на агнешка плешка, е задушаване с фолио или було за не по-малко от 2 часа.

По правило температурата и времето за печене на агнешка плешка се определя главно от нейното тегло и от количеството на мазнина в месото. По-тлъстите агнешки плешки се пекат на по-ниска температура, за по-дълго време.

За добре изпечено агнешко трябва 1 час във фурната на 180 градуса плюс по още 30 минути за всеки 500 г тегло. Или казано по друг начин - за агнешка плешка с тегло 1.2 - 1.5 кг са нужни около 2.5 часа за постигане на перфектен хрупкав загар. Само така ще си гарантирате, че ще поднесете на гостите си най-вкусната ароматна агнешка плешка на фурна.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Администратор
Администратор
07.05.2019 11:21
Хубаво да се знае ;)
0
0