Какво да направим, ако сме пресолили яденето?

Какво да направим, ако сме пресолили яденето?

Дори и най-добрата домакиня може без да иска да пресоли яденето. Има различни начини да спасим пресоленото ястие.

Можем да сварим един или два картофа в тенджерата с ястието. Картофите попиват солта и след това можете да ги махнете от ястието. На определени ястия бихте могли да сложите оцет. Тази хитринка можете да използвате за някои супи и различни салати.

Друг начин да спасим пресоленото ядене е в тенджерата с него да сварим за няколко минути ябълка нарязана на парчета. След това извадете ябълката.

Бихте могли да поправите грешката с пресолено ястие и с много мъничко сода бикарбонат. Но наистина трябва да е съвсем малко - само на връхчето на ножа. Друг трик, който можете да използвате, е да сложите в ястието лимонов сок или доматен сок.

Освен доматен сок можете да използвате и доматена паста. Вие ще прецените според ястието кое би подхождало на вкуса му. Към пресолено ядене можете да прибавите и малко захар. Така ще омекотите соленият вкус.

В определени ястия можете да прибавите сметана и отново да неутрализирате солта, която е в повече. За пресолени манджи можете да използвате и ориз. Той също прекрасно поглъща излишното количество сол.

Пресолената супа можете да спасите и с друга хитринка. В чиста кърпа изсипете ориз или брашно и завържете.

Потопете вързопчето във врящата супа за няколко минути и извадете. Оризът и брашното имат свойството да поглъщат солта от ястието. В пресолените супи можете да добавяте спокойно лимон, лимонов сок, оцет.

Има възможност да добавите и макаронени изделия, те също ще поемат част от солта. Друга малка тайна, която можете да използвате, е да добавите към супата суров лук.

Ако пресолим сварени зеленчуци, можем просто да ги измием на чешмата. Това ще намали количеството сол в тях. След това можем да ги използваме за ястие и така количеството сол ще се нормализира и успешно ще намерим приложение на зеленчуците.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари