На 10 литра вода колко сол се слага за кисело зеле?

На 10 литра вода колко сол се слага за кисело зеле?

Киселото зеле може никога да е не стане част от Европейската гурме кухня, като Френската лучена супа или Английския черен пудинг, но то неизменно ще остане част от нашия бит и култура.

Почти няма българско домакинство, което да не слага всяка есен зеле в бидони. Защото в крайна сметка, който иска да хапва вкусни пълнени зелеви сармички за Коледа, трябва да сложи няколко зелки в бидона най-късно през ноември.

Тук няма да наблягаме на полезните свойства на армейската чорба, нито ще отбележим колко хора е спасила тя от тежкия махмурлук.

Разбира се, колкото семейства, толкова и рецепти за това как точно се приготвя кисело зеле, както и колко трябва да е солено то.

Някои предпочитат по-соленко кисело зеле, затова приготвят 4-4.5 % солен разтвор, докато други предпочитат зелето да не е толкова солено и не се престарават със слагането на сол.

Смята се, че оптималното количество сол, което следва да се добави на 10 литра вода при приготвянето на кисело зеле е 400 г.

Тук правим уговорката, че става дума за едра кристална, най-добре морска сол, която трябва да се разтвори изцяло във водата, преди да бъде прибавена към зелето.

Не се притеснявайте, ако зелевата чорба ви се стори недостатъчно солена или пък прекалено солена - саламурата за зелето подлежи на корекция, при това съвсем лесно.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Ivan Stanchev
Ivan Stanchev
05.11.2018 11:18
1. ДО 400г. на 10л. вода.
2. 30-35% И НАЙ- МНОГО 38г на литър вода.
3.Години наред едва "успявах" с пустото му зеле.Пробвал съм и обдухване с аератор за аквариум и какво ли не.Накрая УСПЯХ. На 120л бидон, пълня с КьОСЕ около 60кг. и заливам с 70л.вода, в която съм разтворил 2,660кг сол.Затварям с капака и ...... отварям след месец..........
4.НИКОГА МОРСКА защото Е, НАЙ-мръсна......
4
4