Как се почиства калкан?

Как се почиства калкан?

Калканът е една от най-вкусните риби, които може да сложите на трапезата си. Традиционно у нас се предлага предимно пържен калкан, но според специалисти, това не е нито единствената, нито най-точната за специфичното му месо кулинарна обработка.

За съжаление на любителите на рибни деликатеси калканът е включен в Червената книга на застрашените видове и уловът му е само на квотен принцип, което означава, че не се намира толкова лесно дори в специализираните рибни магазини.

Но ако сте успели да се сдобиете със заветната риба, се изправяте пред най-важния въпрос - как се почиства калкан.

Преди да хванете ножа и да се насочите към рибата трябва да знаете, че тялото на калкана не е като това на останалите риби - то е плоско, несиметрично и с очертана ромбоидна форма.

Не се хващайте на приказките на търговци, които ви предлагат по-обли риби с обяснение, че това са второ качество калкани, защото най-вероятно ви предлагат ватус.

Почистването на калкана не е трудна задача, ако знаете какво точно да правите. Първо се почистват вътрешностите на калкана, които не се намират в долната част на тялото, като при останалите риби, а точно под главата от дясната му страна. След това се отстранява и самата глава.

Ако ще го пържите - калканът се реже на две половини около средната кост, а след това всяка половинка може да бъде нарязана на колкото парчета искате. Препоръчваме ви да отстраните перките, защото заемат ненужно място в тигана. Не се опитвайте да махате кожата, за да не съсипете филето.

От перките и главата може да приготвите ароматна рибена чорба от калкан. Така наречените копчета, които така притесняват начинаещите кулинари, се отстраняват много лесно след самото пържене.

В случай, че няма да пържите калкана, а сте решили да го варите или задушавате, трябва да премахнете кожата и копчетата непосредствено след приготвянето му, защото след това ще ви бъде доста трудно.

Освен пържен, може да приготвите ароматен Калкан на скара, Калкан плакия или дори Калкан с винен сос и орехи.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари