Дюлите – златистите плодове, които ни посрещат с нежния си аромат в края на есента, често остават в сянката на по-популярните ябълки и круши. Но малцина знаят, че именно те крият в себе си изключителна концентрация на витамини, минерали и биологично активни вещества, които ги превръщат в истинска витаминозна бомба и натурален лек за редица здравословни проблеми.
Дюлята (Cydonia oblonga) е плод, познат още от древността – древните гърци я наричали „златната ябълка“ и я посвещавали на богинята на любовта Афродита. Освен символ на плодородие и здраве, дюлята винаги е била почитана заради своите лечебни свойства.
Дюлята е витаминозна бомба, защото съдържа:
Витамин C – мощен антиоксидант, който стимулира имунната система и подпомага борбата с вирусите и бактериите.
Витамините от група B (B1, B2, B3, B6) – необходими за правилното функциониране на нервната система и метаболизма.
Провитамин A (бета-каротин) – важен за зрението и здравето на кожата.
Калий, калций, магнезий, желязо, мед и цинк – минерали, които поддържат сърдечно-съдовата система, костите и кръвообразуването.
Дюлите са изключително богати на пектин и разтворими фибри, които не само подобряват храносмилането, но и извеждат токсините от организма. Пектинът действа като естествен „чистач“ – понижава нивата на холестерола, предпазва черния дроб и подпомага детоксикацията.
Антиоксидантите в дюлите – като фенолни съединения, кверцетин и рутин – помагат да се неутрализират свободните радикали, които са виновни за стареенето на клетките и много хронични заболявания.
Тези плодове не са просто ароматен есенен плод – те са концентрат от здраве. Дюлите съдържат витамини, минерали и антиоксиданти, които укрепват имунната система, подобряват храносмилането, подмладяват кожата и защитават сърцето.
Добавете ги към менюто си – като печен десерт с дюли, компот или ароматен чай – и ще усетите как природата ви дарява с енергия, сила и добър тонус.
Насладете се на всички здравословни ползи и вкусови качества на дюлите, като приготвите щрудел с тиква и дюли, най-лесното и бързо сладко от дюли на фурна и разбира се класически печени дюли с мед.















