Как се консервират лозови листа?

Как се консервират лозови листа?

Има различни начини за консервиране на лозови листа. Наред с традиционните рецепти законсервирани лозови листа и лозови листа в буркани, има и други интересни методи за консервиране на лозови листа.

Ето и един от тях.

В бутилка от минерална вода или друга безалкохолна напитка с вместимост 500 мл без и никаква сол или саламура, без стерилизация можем да съхраним лозови листа за една година.

За целта лозовите листа се измиват и отцеждат напълно от водата. Важно е бутилката и листат да са напълно сухи!

След това изрязваме дръжките на всички листа. Взимат се по пет-шест листа, наслагани едно върху друго с гладката им страна отгоре, и се завиват на руло. То трябва да е с такава дебелина, че да може да влезе през гърлото на бутилката.

Натъпчете в бутилката по този начин, колкото рула успеете. Не се притеснявайте, че се смачкат или развият, това няма да повреди по никакъв начин лозовите листа.

В бутилката не се слага нищо друго освен лозови листа - нито сол, нито оцет - абсолютно нищо! Затваряме с капачето и съхраняваме бутилката на тъмно място в мазето. Когато ни потрябват с остър нож срязваме бутилката през средата и изваждаме лозовите листа.

Попарваме ги с вряла вода и са готови за работа. Остава само да решите дали лозовите листа ще се превърнат в турски сарми с лозови листа или постни лозови сармички.

Този начин за консервиране на лозови листа е изпробван лично от мен! Не е много популярен, но пък е ефективен и е за предпочитане! Пести се време и средства.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари