Колко време се варят аспержи?

Колко време се варят аспержи?

Малцина знаят, че аспержите, на които днес се гледа като на екзотичен деликатес, са били отглеждани в големи количества у нас.

Всъщност до 1944 година България е била най-големият производител на аспержи в Европа, но след края на Втората световна война този крехък зеленчук е обявен за буржоазен и производството му е забранено от комунистическата власт.

Днес аспержите отново са на почит заради великолепните си вкусови качества. Освен това аспержите се приготвят изключително лесно и не изискват продължителна кулинарна обработка.

Препоръчително е аспержите да се приготвят чрез бланширане, задушаване в масло или зехтин или варене на пара. Почистените и обелени аспержи се бланшират във вряла, подсолена вода за не повече от 3-4 минути, след което трябва да бъдат поставени в студена вода, за да се стопира процесът на готвене.

По правило времето за приготвяне на аспержи зависи от размера им, като по-тънките стръкове имат нужда от само от 2-4 минути в тигана, докато по-дебелите ще станат готови за 4-5 минути.

Това важи и за варенето им във вода или приготвянето им на пара - 2-3 минути за по-крехките стръкове и не повече от 5 минути за по-едрите.

Лесни, изпитани и невероятно вкусни рецепти за приготвяне на аспержи може да откриете на нашия сайт. Не пропускайте да впечатлите гостите си френска салата с аспержи и горчица, аспержи на фурна или аспержи с бекон и червен хайвер.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари