Как се използва чимен?

Как се използва чимен?

Името чимен може и да звучи екзотично, но зад него се крие добре познатият у нас сминдух. Семената на сминдуха от векове се използват като подправка в българската кухня, а листата на растението се хапват като зеленчук в Индия, Китя и Близкия изток.

Чименът е прочут не само там, но и по цял свят благодарение не само на аромата и вкуса си, но и зарази полезните си свойства за човешкото здраве.

У нас чименът е познат предимно като една от подправките в състава на шарената сол, но все повече домакини предпочитат да го ползват отделно, за да се насладят на уникалния му аромат.

Чименът или стритите на прах семена на сминдух се използват като главна и незаменима подправка при приготвянето на пастърма и други кайзеровани меса и риби. Обикновено чименът се накисва от вечерта с вода.

На следвашия ден водата се издипва, одобавят се 2 с.л. червен пипер, сол и 5-6 скилидки чесън. С получената смес месото се кайзерува и след като изсъхне от него се получава ароматно мезе.

Чименът притежава антисептични свойства, поради което и до ден днешен на някои места го използват за лечение на рани и абсцеси.

Вътрешно чименът може да се приема като поддържащо лечение при бронхити и проблеми с храносмилателния тракт. Чименът действа добре и при болки в гърлото, повишено кръвно налягане, проблеми с нивата на кръвна захар или сезонна умора.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Свързани рецепти