Как се прави запарка?

Как се прави запарка?

За да приготвите ароматен и наситен с вкус билков чай, ви трябват не само билки, съхранявани при подходящи условия, но и малко опит в запарването им. Запарването на билките и чая се прави, за да се извлече пълния букет на вкуса, както и полезните им качества.

При приготвянето на запарка на билки е желателно да не се използват метални съдове, тъй като те окисляват билковия чай, намаляват ефективността му и променят цвета му. Най-хубавата запарка се прави в порцеланови или стъклени чайници с порцеланови или стъклени цедки.

Когато правите запарка трябва да се съобразявате с указаното съотношение билки/гореща вода. Ако не е оказано друго, то 1 тегловна част от билките или чай се слага в 400 части вода или по-просто казано 1 с.л. чай се попарва в около 250 мл вряла вода.

Важно е да отбележим, че чаят трябва да се пие топъл или със стайна температура, а не горещ. Това правило е в сила дори и когато пиете чай при настинка.

За приготвянето на запарка билките се слагат в подходящ чайник, заливат се с вряла вода (80-90 градуса) и се оставят похлупени за около 3-5 минути, освен ако не е оказано друго. След това се прецеждат и поднасят с мед и лимон.

В разгара на лятото може да оставите запарката да се охлади напълно, да добавите към нея няколко бучки лед и да я консумирате охладена. Не бива да консумирате стар чай, който е приготвен преди повече от 8-12 часа, защото в него са започнали гнилостни процеси.

Източник: ezine.bg

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари