Какво обичат да ядат лебедите?

Какво обичат да ядат лебедите?

Лебедите са не само изключително грациозни и красиви птици, но те са и най-едрите представители на семейство Патицови, разред Гъскоподобни. Възрастните лебеди могат да достигнат до 15 кг тегло. Лебедите имат едноцветно или двуцветно оперение, което е оцветено предимно в черно и бяло.

Срещат се и птици с кафеникав отенък, но те обикновено са млади и отенъкът изчезва с израстването им. Лебедите са отлични плувци, но не умеят да се гмуркат. У нас се срещат четири вида лебеди – Черен лебед, Малък (тундров) лебед, Поен лебед и Ням лебед. Някои от видовете са аклиматизирани, а други – прелетни.

Всяка година на плажа във Варна кацат лебеди, които варненци хранят с филии хляб и солети. Ветеринари и природозащитници предупреждават, че това е много опасно за птиците, които не могат да преработват този вид храна.

В природата лебедите се хранят с растителна и животинска храна, която търсят на дълбочина до метър, метър и половина. Едни от любимите им лакомства са суровите царевични и пшеничени зърна, които те похапват с удоволствие.

При отглеждането на лебеди в домашни условия малките лебедчета могат да бъдат захранвани със ситно надробени варени яйца, варени картофи, овесени ядки, сух черен хляб с мляко, зеленина и парчета прясна риба, като поотраснат – кайма от нетлъсто месо.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари