Как се почиства ципура?

Как се почиства ципура?

Ципурата е типично средиземноморска риба, която има бяло месо – нежно и леко. За човек, който досега не е чистил риба, първият опит може да се стори малко неприятен, но в крайна сметка няма нищо плашещо. Все пак, за да си сготвите вкусно ястие с риба, първо трябва да я почистите, ако се налага. Ципурата е една от най-вкусните и полезни риби, но как се чисти?

Измийте рибата. Перките и люспите ѝ не стават за консумация, затова ги отстранете. Люспите се махат, като премахването им става в обратна посока с помощта на остър нож. За целта притиснете добре рибата с едната ръка, а с другата прокарайте ножа под наклон – острието сочи към главата. След като остържете люспите, сложете рибата по гръб и разрежете целия корем. Махнете вътрешностите и измийте много добре рибата. Внимавайте с жлъчния мехур – той не бива да се пука, защото горчи много.

Почистената риба е готова за пиготвяне. Ципурата е хубава риба, която може да се готви по най-различни начини – на грил, печена или пържена. Печената ципура в кора от морска сол е класическа рецепта. Много добре се съчетава с подправки като розмарин, дафинов лист, черен пипер, риган, чесън и лимон.

Вижте някои апетитни идеи с ципура: Ципура със сос, Ципура на тиган и Ципура във фолио.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари