Как се консервират броколи?

Как се консервират броколи?

За първи път броколите са култивирани в Италия по времена Римската империя. Те са селектирани като зеленчук от дивото зеле, внесено в Империята от пътешественици от Мала Азия. По-късно е пренесено във Франция от Катерина Медичи.

Днес на пазара има няколко вида броколи, дори в България бе селектиран сорт броколи, подходящ за полско отглеждане. Въпреки това този изключително полезен зеленчук остава малко в сянката на неговия близък роднина – карфиола.

Броколи може да закупите в прясно или замразено състояние. Обикновено замразеното е на глави или нарязано на парчета с различна големина.

Късната есен, когато е сезонът на броколите, пазарът е залят с този вкусен зеленчук и много домакини се чудят дали той е подходящ за консервиране. Броколите са подходящи както за консервиране, така и за замразяване във фризер.

Броколите могат да се консервират точно както се консервира карфиол. Тези зеленчуци са взаимозаменяеми. За консервиране избирайте броколи с твърдо стебло и цветчета, с равномерен, наситен целен цвят.

Ето и любимата ни рецепта за консервирани мариновани броколи. Зеленчуците (500 г) се измиват старателно и се накъсват на розички. Бланшират се за 3-4 минути в подсолена вода, след което се подреждат плътно в буркани и се заливат с марината, приготвена от 4 с.л. олио, 4 с.л. ябълков оцет, 1 ч.л. горчица 2-3 скилидки чесън, 1 глава лук, босилек и черен пипер на вкус.

Маринатата се кипва, налива се в бурканите с броколи, те се затварят плътно и се стерилизират за 10 минути. Още рецепти за консервиране на броколи и карфиол може да откриете на нашия сайт

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари