Edin.bg»Съвети»Как се сменят тапети

Как се сменят тапети

Как се сменят тапети

Ако ви предстои смяна на тапети, но не знаете как да ги смените, в този съвет ще ви разкажем.

1. Първото нещо, което трябва да направим, преди да сложим новите тапети е да отстраним старите, разбира се. Може да използвате с разтворен препарат за махане на тапети и вода и с помощта на шпатула. Има и друг вариант, в който се ползва разтвор, заедно с 5 или 10 % лепило във водата. Ако имате миещи се тапети, трябва да се перфорират или обработени с шкурка. Ако има грапави места като например боя или пък някои други неравности с премахват с шкурка. Трябва да премахнете също и праха, полепнал по стената с помощта на мокра четка и да оставите напълно да изсъхне. Нужно е обаче и да изберем какви тапети ще използваме. На пазара има много голямо разнообразие и избор на тапети, но нека се опитаме да помогнем:

- Хартиени тапети - Тапетите, които са от хартия, са направени от два пласта хартия. Единият пласт е с щампи или има релефи и е оцветен. А другият слой е нещо като поддържащ материал, който, докато трае ремонтът ви, си остава на стената, ако горният пласт се отлепи;

- Релефни тапети - Тези тапети се правят от специална паста с боя, която е сложена върху поддържащият слой на тапета. Така светлината и сенките правят интересни триизмерни ефекти на лицевата част на тапета. След като се отлепи от стената, вътрешният им слой се премахва лесно;

-Винилен тапет - Този вид тапети се прави от заздравяващ материал, който е много здраво залепен за винилния пласт. Лицевата им част е щампована, гладка или релефна. Този вид тапети се слагат на места, където повърхността трябва да е много здрава;

- Непрегъващи се тапети - Основната част на тези тапети е сменена със специален мъх. Може да се намери в два варианта - с финиш, и друг, който е направен за боядисване с боя, след като се сложи на стената. Тези тапети са много лесни за лепене, защото не се маже с лепило. То се маже върху стената и тапетът се слага върху нея. Устойчив е и не се изменя с времето.

След като вече сме избрали подходящите тапети, е време да ги нанесем:

- Трябва първо да подготвим тапетите. Трябва да си приготвим голяма и чиста маса. Ако не разполагате с такава - подът също ще свърши работа.

- След това трябва да измерим височината на стените от пода до тавана. Слагаме още 10 см към този размер и отбелязваме върху тапета. Десетте сантиметра са резерва за коригиране на грешки, ако е нужно. За да нарежете тапетите, може да използвате макетно ножче, като режем на мястото, където сме отбелязали. Ако използвате тапети с шарки, трябва да се спазва непрекъснатостта на шарките и не трябва да се забравя да се остави около 4-5 см резерва за вътрешния и външния ъгъл.

- След като вече сме изрязали тапетите, вече пристъпваме към тяхното лепене. Трябва внимателно да разтелем лентите на масата или пода и с четка да ги намажем с лепило. За да може те да омекнат, трябва да прегънем леко намазаните с лепило краища едни към други и слагаме сгънатите по този начин ленти на един куп, докато се намажат всички ленти. Трябва да знаете, че за да се залепят лентите, стената трябва да е суха и чиста. Почваме да лепим от тавана и плавно слизаме надолу.

- След като тапетът вече е залепен върху стената, трябва да премахнем мехурите въздух, които се получават, като си помагаме с четка, която да избута въздуха. Трябва просто да я движим отгоре - надолу по стената.

- След това маркираме тапета, който е излишен, като трябва да притискаме ножицата към ръба, където таванът и стената се срещат. Тапетът съвсем леко се отлепва и се отрязва частта, която е маркирана.

- Когато лепите тапет по вътрешен ъгъл се започва от тавана и се движите надолу. Не трябва да се забравя, че шарките не трябва да бъдат прекъсвани. Съхненето на тапетите трае около 12 часа. През това време, прозорците ни трябва да са затворени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати