Миди Донакс на тиган

21/06/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваНовак
"Толкова са вкусни, а ние сме свикнали да ги подминаваме, бързо трябва да се поправи тази грешка "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции2
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо255
  • Преглеждания за месеца8
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • миди - 300 г бели Донакс
  • зехтин - 3 с.л.
  • магданоз - 1 - 2 с.л. ситно накълцан
  • черен пипер - прясно смлян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Белите пясъчни миди от вида Донакс са често срещани по нашето Черноморие, но не и толкова консумирани от нас българите, затова у голяма част от добивите у нас се изнасят. Цветът им е кафеникав с лилави оттенъци, черупката продълговата, а месцето крехко и вкусно.

Поради малкия размер и начина на консумация често са наричани pipas de Mar -морски слънчоглед.

Те са изключително ценени навън заради ценните им качества и нежен вкус. Опитайте ги по този начин и ще останете очаровани от лекотата, с която се приготвят.

Първо и много важно е да ги оставите да престоят 30 минути-1 час в солена вода, за да изпуснат останалия в тях пясък и да не ви хрупкат, докато им се наслаждавате.

Отцеждат се добре от водата, може и да се подсушат леко и се сипват в тиган, леко намазнен със зехтина и нагорещен на силен огън.

Запичат се една минута, като се разбъркват леко, след това се слага магданозът и се разбъркват още веднъж за още минута.

За това време всички би трябвало да се отворят и веднага да отстраните от огъня. Пресгоствените бели миди стават сухи и губят вкуса си на море затова не ги гответе повече от това време.

Прехвърлете в чиния, поръсете обилно със зехтин и прясно смлян черен пипер на вкус.

Поднесете топли в компания с парче лимон по желание, изстискан върху мидите им придава чудесен вкус.

Добър апетит![ подобни рецепти тук ]
Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 6 гласували
5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: