Невероятно шоколадово суши

16/05/2018
marcheva14
отmarcheva14Новак
"Суши, но не какво да е, а шоколадово - ето това трябва непременно да се опита "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции4
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо614
  • Преглеждания за месеца21
  • Преглеждания за седмицата3
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • ориз - 250 г за суши
  • кокосово мляко - 400 мл
  • вода - 250 мл
  • захар - 70 г
  • оризов оцет - 1 с.л.
  • киви - 1 - 2 бр.
  • ягоди - 2 големи шепи
  • портокалов ликьор - 2 с.л. (Cointreau)
  • шоколад - 150 г висококачествен, за топене
  • глюкоза - 50 г
  • ванилия - 1 ч.л., екстракт
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът се измива под студена вода. Поставя се в тенджера заедно с кокосовото мляко и водата. Оставя се да заври на умерена температура, след което се намалява температурата на котлона и се оставя да къкри за 15 мин при периодично разбъркване. Сваля се от огъня и се добавя захарта, ванилията и оцетът, разбърква се. Охлажда се напълно.

Плодовете се нарязват на пръчици и се заливат с ликьора. Оставят се да се мариноват.

Върху хартия за печене се разчертават 4 правоъгълника с размер 30/9 см и четири правоъгълника с размер 30/11 см.

Охладения ориз се разстила върху по-малките правоъгълници около 0.5 см. В долната му част се прави улей, там се поставят нарязаните плодове. С помощта на хартията се завива на стегнато руло и се оставя в хладилник.

Шоколадът се стопява на водна баня с глюкозата. Охлажда се до стайна температура и се намазва върху по-големите правоъгълници на по-плътен слой. Изчаква се да се стегне на стайна температура и да бъде еластичен.

Върху него се поставят рулата от ориз и се завиват, така че целите да са обгърнати с шоколад. Завиват се в хартията и се оставят в хладилник, за да стегнат.

Шоколадовото суши се нарязва с топъл нож.

Поднася се с купичка портокалов ликьор за топене.[ подобни рецепти тук ]
Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 8 гласували
5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: