Домашен Ментов Мед

17/05/2018
Зорица
отЗорицаГуру94525729234
  • Приготвяне
  • Тotal
  • Порции1 буркан
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо620
  • Преглеждания за месеца14
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • мед - 720 мл натурален пчелен (1 кг)
  • мента - 1 шепа свежи листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Като продукти се нуждаете единствено от пресен пчелен мед и няколко свежи стръка мента. Ментата може да бъде както градинска, така и горска.

Посоченото количество е за голям буркан от 720 мл, но вие може първоначално да направите по-малко количество, и ако ви допадне вкуса, да направите втора доза.

Измийте хубаво буркана, който ще ползвате за прехвърлянето на меда, капачката и листата мента.

Оставете ги върху кухненска хартия до пълното им изсъхване. Листата може да покриете с втори пласт кухненска хартия, за по-бързото абсорбиране на капчиците вода.

Напълнете буркана до половината с мед, върху него поставете листата мента, така че да го покриете напълно. Изсипете отгоре останалата половина от меда и след това затворете буркана.

За да се придаде по-силен аромат на меда с мента е нужно да поставите буркана на слънчево място, като например перваза на прозореца. Разклащайте буркана с меда 2-3 пъти на ден. След като преседи няколко дни на слънце, медът трябва да се премести на тъмно и хладно място.

Ако медът се захароса, това не трябва да ви притеснява. Това няма да окаже ефект върху неговото качество.

Медът се консумира сутрин на гладно в комбинация с кисело мляко и пресни плодове.

Може да го използвате и като подслаждате охладен билков чай, за дресинг на салати, за марината на пилешко и свинско месо, а също така и да го комбинирате в различни видове десерти.

Да ви е сладко! [подобни рецепти тук]

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: