Ябълков мармалад на калъп

11/03/2018
Мария Симова
отМария СимоваГуру107956102713
"Хубавите неща идват в малки опаковки .... или на калъп "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции1
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо15 453
  • Преглеждания за месеца634
  • Преглеждания за седмицата361
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • ябълки - 3 кг добре узрели
  • захар - 1.2 кг
  • ябълков пектин - 60 г
  • ванилия - 2 бр.
  • вода - 500 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте много добре ябълките, изрежете им семенниците и дръжките и ги нарежете на едри парчета.

Поставете нарязаните ябълки в тенджера и ги залейте с 500 мл вода, поставете на котлона и варите до пълното им омекване.

Прецедете сварения плод и пасирайте с пасатор или блендер на каша. За да стане сместа още по-фина, прекарайте я през сито или цедка. В широка тенджера поставете захарта, ванилиите и пектина, разбъркайте.

Излейте фината ябълкова каша и отново разбъркайте. Поставете на котлона и бъркайте периодично, след като заври бъркането става непрекъснато, за да не загори. Варите до сгъстяване на мармалада.

Моят критерий за готовност е, като загреба с лъжица от него, сместа да не се разтича на струя, а да пада на парцали. Готовата смес сипете в правоъгълна форма за кекс постлана с хартия за печене.

След като стегне (това става след около 18 часа), обърнете формата и извадете калъпа мармалад, оставете го за 2-3 дни на стайна температура за да се изсуши. Съхранявате увит в хартия за печене в хладилника, така издържа поне 3-4 месеца.[подобни рецепти тук]

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: