Кюфтенца по цариградски с бешамелов сос

12/01/2018
Ива Петкова
отИва ПетковаНовак
"Кой може да откаже да опита тази любима гозба "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции4
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо6 931
  • Преглеждания за месеца638
  • Преглеждания за седмицата198
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе всички продукти за замесване на кюфтенцата. В каймата сложете хляба, който предварително сте накиснали във вода и сте отцедили от нея, сложете яйцата, подправките и нарязания на ситно лук. Замесете каймата и я оставете за около 10-15 минути в хладилника, за да поеме от подправките.

От каймата оформете кюфтенца, не много големи, горе-долу колкото орех, може и малко по-големи. Овалват се в брашно и се пържат в сгорещеното олио.

За картофеното пюре: Картофите се измиват добре и се слагат в тенджера, за да се сваряват за около 15 минути, след това се обелват още докато са топли и към тях се добавя маслото и солта. Размачкват се, като се прибавя и прясното млякото.

За бешамеловия сос: Разтопете маслото в тиган. Брашното разтворете в хладка вода около 100-150 мл, докато стане на каша и се разбърква добре. Когато маслото се разтопи, прибавете брашняната каша и бъркайте непрекъснато.

Махнете тигана от котлона за малко и изсипете прясното мляко, разбъркайте добре и след това отново го върнете на котлона. Трябва да се разбърква непрекъснато, докато се получи гладък и леко гъст сос.

След като сосът е готов, се маха от огъня и се прибавя солта и двата жълтъка. Бърка се, докато се получи хубава еднородна смес.

Кюфтетата по цариградски се слагат в чиния, но преди това се слага малко от бешамеловия сос, по желание може да сложите картофеното пюре върху бешамеловия сос и след това отгоре кюфтенцата.

По желание може да гарнирате както на вас ви харесва.[ подобни рецепти тук ]
Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: