Оригинална испанска паеля

21/09/2012
Роси Трифонова
отРоси ТрифоноваНовак3753324
"Когато не може да отидете до Испания, поканете Испания да дойде у вас с тази оригинална испанска паеля "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции5-6
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо121 511
  • Преглеждания за месеца1190
  • Преглеждания за седмицата438
  • Коментирана8 пъти
  • Рейтинг4.3 от 5

Необходими Съставки

  • пилешко месо - 2 броя, обезкостени и без кожа пилешки гърди
  • скариди - 500 г сурови
  • зехтин - 3 с.л.
  • лук - 1 средно голяма глава
  • чесън - 2 скилидки
  • чушки - 1 средно голяма червена пиперка и 1 зелена
  • домати - 2 броя, големи
  • грах - 150 г замразен
  • ориз - 500 г за паеля
  • бульон - 1 л. пилешки
  • шафран - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете скаридите и нарежете на парчета пилешко месо. Загрейте малко зехтин в широк тиган и запържете до омекване нарязания лук и чесън.

След това прибавете пилешкото и разбъркайте. Оставете да се запържи добре. Прибавете почистените и нарязани чушки и гответе за още 5 минути.

Загрейте междувременно пилешкия бульон, за да е горещ и да не се спира кулинарния процес. Прибавете нарязаните домати и варете още 5 минути. Сипете ориза и долейте 500 мл гореща вода.

След 5 минути долейте бульона и разбъркайте хубаво. Щом кипне, намалете котлона и оставете да къкри за 15 минути.

Разбърквайте и добавете след това скаридите, граха, шафрана със сол и черен пипер на вкус. Продължете готвенето още 10-15 минути, докато течността се абсорбира.

Снемете от котлона и покрийте съда с паелята с голям капак и лист алуминиево фолио, за да се запари за 5-10 минути преди сервиране.

Поднесете оригиналната испанска паеля с малко скълцан пресен магданоз и малко прясно изцеден лимонов сок.

Към така приготвената паеля могат да се добавят и сготвени миди с черупките.[подобни рецепти тук]

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

4.3
Общо 14 гласували
5 7
4 4
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Подобни от Ezine.bg