Маслен тарт с кайсии

28/07/2017
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф99271059021
"Разкошен френски десерт от маслено тесто с хрупкава коричка и ухание на сладки печени кайсии."
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции6
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо4 156
  • Преглеждания за месеца16
  • Преглеждания за седмицата4
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • МАСЛЕНО ТЕСТО
  • брашно - 175 г бяло
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • масло - 113 г студено на кубчета
  • вода - 3 до 4 с.л. ледена
  • ПЪЛНЕЖ
  • кайсии - 400 - 450 г
  • захар - 30 - 50 г на вкус
  • бадеми - филирани за поръска
  • ТОПИНГ
  • сладко от кайсии - 3 до 4 с.л. + малко вода
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Фурна - 200 градуса; плоска тава покрита с хартия за печене

В купа се изсипва брашното, захарта и солта. Разбъркват се с телена бъркалка. Добавя се много студеното масло на кубчета и с ръчен блендер се прави до трохи. Може и да се ползва електрически блендер на принципа на СТАРТ-СТОП бутона.

Прибавят се първо 3 с.л. ледена вода, размесва се с пръсти и ако тестото може да се захване и да стои не се добавя повече вода, ако е все още пясъчно се добавя още 1 супена лъжица.

Оформя се на диск, завива се във фолио и се оставя в хладилник за 1 час.

След времето на охлаждане се разточва върху малко брашно с точилка, като се върти всеки път на четвърт оборот и се разточва от центъра на тестото навън, за да се получи равномерна дебелина. С помощта на точилката се пренася върху хартията в тавата за печене.

Кайсиите се разделят на половини. Поръсват се със захар и се изсипват в средата на тестото като се оставя около 5 см свободна лента по края на тестото. Свободната лента тесто нежно, без да се пропуква, се сгъва като плисе към плодовете, но и да не ги застъпва. Отгоре се поръсва с филиран бадем.

ТОПИНГ:

Сладкото от кайсии, ако е с плодове, се пасира с блендер. Поставя се в малка тенджерка на умерен котлон с малко вода да кипне и да изври водата.

Пече се на 200 градуса за около 30-35 минути до златиста коричка, а соковете от плодовете да правят тежки балончета.

Изважда се. Намазва се с топинга за блясък на тестото. Охлажда се върху решетка. Сервира се на тортени парчета с топка бита сметана или сладолед. Съхранява се в хладилник.

Източник: joyofbaking [подобни рецепти тук]

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 12 гласували
5 12
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: