Тутманик с мая

02/12/2019
Бай Ставри
отБай СтавриНовак
"Щом стане дума за закуска, едно от първите неща, за които се сещаме, е мек, пухкав, топъл, излязъл от фурната тутманик "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции1
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо95 892
  • Преглеждания за месеца217
  • Преглеждания за седмицата100
  • Коментирана9 пъти
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • мая - 20 г прясна или 1 пакетче суха
  • брашно - 2 - 3 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 щипка
  • вода - 250 - 300 мл хладка
  • брашно - 500 г
  • яйце - 1
  • масло - 125 г
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 к.л.
  • сирене - 300 г краве
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята с хладката вода, брашното и захарта и оставете да втаса, докато увеличи обема си 3 пъти.

Пресейте брашното, направете кладенче и сипете вътре солта и вътре останалите продукти за тестото за тутманик, като добавите и втасалата мая и замесваме средно меко тесто.

Разделете тестото на 7 топчета и ги оставете на топло, за да втасат за около 45 минути. Разтопете маслото отделно и овалвайте в него всяко топче. След това внимателно ги разтеглете на кора с размера на тавата, в която ще печете.

Започнете да редите кори в намазнената тава, като върху всяка поръсвайте мазнина и натрошено сирене. Наредения тутманик нарежете на триъгълници и го оставете да втаса за около 30 минути.

По желание го намажете с разбито яйце или жълтък и сложете да се пече в предварително загряна фурна на 200 градуса за около 45 минути. Изпечения тутманик с мая запарете с кърпа, докато леко се охлади. [подобни рецепти тук]

Източник: ezine.bg

Рейтинг

4
Общо 21 гласували
5 8
4 8
3 1
2 4
1 0
Дай твоята оценка: