Сладко със зелени смокини

26/01/2017
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф99071059011
"Няма как да не се влюбите във вкуса и аромата на това уникално сладко, не и когато е приготвено по тази рецепта "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции4
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо94 163
  • Преглеждания за месеца1753
  • Преглеждания за седмицата313
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг4.3 от 5

Необходими Съставки

  • смокини - 1 кг зелени (здрави)
  • захар - 1 кг
  • вода - 380 мл
  • лимонтузу - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подбират се здрави зелени смокини. Измиват се. Надупчват се с игла на няколко места и се поставят в голяма тенджера пълна със студена вода. Варят се 3 пъти по 5 минути, за да се отстрани горчивият вкус на зелената смокиня.

Времето се засича от момента на завиране. Водата се изхвърля и отново се налива студена вода. След последното варене смокините се поставят в гевгир и се обливат със студена вода. Изцеждат се и се охлаждат.

От захарта и водата се сварява сироп за около 10 мин. В сиропа се добавят смокините и се варят на силен огън за около 20 мин. Не се разбъркват с лъжица, а само се отпенват с решетъчна такава.

Тенджерата се поклаща докато се варят плодовете. Сваля се от огъня и се оставя за 24 часа на стайна температура без капак.

След тези часове се възваряват отново до необходимата гъстота на сиропа. Накрая се добавя и лимоновата киселина разтворена в 3-4 ч.л. вода за да се стопят кристалите. Сваля се от огъня и се налива с сухи и горещи бурканчета. Обръщат се за да се вакуумират.

Източник: Кулинарен блог на М. Митева

Забележка: Излязоха около 4 малки бурканчета сладко. Това сладко е със специфичен вкус и аромат и затова не се добавят ароматизатори.[подобни рецепти тук]

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

4.3
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка: