Домашна рибица

03/04/2018
enggell2020@abv.bg
отenggell2020@abv.bgГотвач278565951
"Тънко, тънко нарязана, за да може да ви стигнат 2-та литра вино, които сте приготвили "
  • Приготвяне
  • Тotal
  • Порции4
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо64 669
  • Преглеждания за месеца769
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • свинско месо - 1.5 кг контрафиле от прасе
  • сол - 1 кг едра
  • захар - 1 с.л.
  • подправки - за овалване
  • чубрица
  • червен пипер - лют + сладък
  • черен пипер - млян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото се почиства от жили. Може да се разреже на две половини по дължина. С вилица се надупчва тук-там. Захарта се смесва със солта. Хубаво се покрива парчето или парчетата с едра сол. Отдолу също се слага едра сол. Покриваме и оставяме да престои 24 часа, ако е цяло парче, или 12-16 часа, ако са половинки.

След изтичането на времето месото се измива под течаща вода. Започвам да притискам и да попивам с кърпа. Колкото повече вода излезе, толкова по-добре.

Смесвам подправките на вкус, може да добавите и други - по ваш избор. Ние така го обичаме и затова използвам само тези. Хубаво овалвам в смесените подправки, ако някъде има прорези, разтварят се и се слага и там.

С конец се промушва и се оставя на проветриво и студено да съхне за 14 дни. Може и увито във вестник, като всеки ден се сменя вестника и се обръща.

След 20 дни пастърмата е готова за консумация.[подобни рецепти тук]

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: