Чомлек

10/02/2018
Сия Рибагина
отСия РибагинаМастър Шеф69496120525
"Време е за едно емблематично за българската кухня ястие чомлек с крехко джоланче и картофи, приготвен по стара българска рецепта. Ястието, което се топи в устата"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции6
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо185 076
  • Преглеждания за месеца940
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрийте джолана със сол и черен пипер, а зеленчуците нарежете на едро.

За това ястие е задължително използването на глинен съд - гърне или глинен гювеч.

Вземете гърнето и в него сложете доматите и червен пипер, по средата сложете джолана, а около него - зеленчуците.

Между тях поставете необелени скилидки чесън и подправките, полейте с олиото и вино и поръсете с магданоз.

Сложете капака и печете на 220 градуса, докато заври (около 40 мин), след това намалете градусите на 120 и задушавайте 5 часа.

По оригинална рецепта чомлекът се прави с телешко месо, като му се добавят коленце и опашки, доколкото знам, аз обаче не успях да намеря такива продукти.[подобни рецепти тук]

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 8 гласували
5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: