Козуначени кифлички

24/08/2010
Ефросия
отЕфросияНовак301
"Най-пухкавите козуначени кифлички, които някога сте опитвали"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции16 бр.
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо270 970
  • Преглеждания за месеца12011
  • Преглеждания за седмицата3278
  • Коментирана16 пъти
  • Рейтинг4.2 от 5

Необходими Съставки

  • яйца - 10 броя
  • прясно мляко - 500 мл
  • брашно - колкото поеме за получаване на меко тесто
  • захар - 500 г
  • олио - 250 мл, може и масло
  • мая - 42 г или 1 пакетче прясна
  • сол - 1 щипка
  • есенция - 2 - 3 ампули лимонова
  • яйца - 1 жълтък, разбит с прясно мляко за намазване
  • мармалад - по избор за пълнеж
  • пудра захар - по желание за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте маята с 1 лъжичка захар, щипката сол, малко прясно мляко и брашно до получаване на гъста кашичка. Разбийте яйцата със захарта, млякото и олиото.

Изчакайте маята да удвои обема си и я прибавете към яйчната смес. Започнете да прибавяте по малко брашното - първо с бъркалката, а след като стане по-гъста сместа си помагайте с лъжица или замесете с ръце.

Намажете леко готовото тест с олио, поставете го в голяма купа, завийте я с фолио и кърпа и оставете за час да втаса. След това го премесете отново и го разделете на топки с големината на портокал.

Набрашнете плота и започнете да ги точите с дебелина около 5-8 мм. Разрежете ги радиално на 8 или 16 части в зависимост от желаната големина на кифличките. В широкия край поставете мармалада, може и локум и ги завийте към върха.

Готовите козуначени кифлички се нареждат в тава, покрита с хартия за печене или намаслена тава. Между кифлите трябва да има 2-3 см разстояние. Отгоре ги намажете с разбития жълтък с прясно мляко и поръсват със захар по желание. Сложете кифличките да се пекат на 190-200 градуса до зачервяване.[подобни рецепти тук]

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

4.2
Общо 45 гласували
5 23
4 11
3 8
2 3
1 0
Дай твоята оценка: